Интернет руши тишину

Интернет руши тишину

0

Колико предизборно ћутање, које траје од поноћи, има ефекта у ери друштвених мрежа. Ненадић: Преиспитати правило које не остварује циљ

НАКОН више од месец дана агитовања, бомбардовања политичким порукама и неколико жестоких политичких окршаја, у поноћ је наступила изборна тишина уочи недељног гласања у Београду. Међутим, питање је колико ће бирачи до недеље моћи да предахну, пошто је кампања забрањена на телевизији и у новинама, али се увелико води на – интернету.

Без обзира на то што у Србији изборна тишина траје све до завршетка гласања у недељу у 20 часова, за интернет и друштвене мреже то не важи.

Програмски директор „Транспарентности Србија“ Немања Ненадић сматра да о правилу изборне тишине треба отворити дискусију чим прођу избори, да се пред следеће не бисмо опет бавили истом темом:

– Нисам децидирано против изборне тишине, али треба видети колико она има смисла у данашње време. Медији се тих дана потруде да пронађу неке животне теме, а не само да преносе изјаве политичара, који опет пронађу неке друге канала да упуте поруке бирачима. Изборна тишина има неког ефекта, али више не оставарује циљеве због којих је та норма прописана.

Правила о предизборној тишини забрањују да се странке или групе грађана обраћају бирачима преко ТВ, радија и новина, не смеју да организују јавне скупове, нити да деле или постављају пропагандни материјал на удаљености мањој од 50 метара од бирачких места.

Попут Србије, и у Чешкој изборна тишина траје три дана. У БиХ, Русији, Шпанији „ћути“ се 24 часа, док у Хрватској, Македонији, Мађарској, Словенији, Италији, Пољској, тишина почиње од поноћи дан пре избора. У Црној Гори кампање утихну 48 сати пре гласања, док је у либералној Шведској ово правило препуштено договору странака.

БЕЗ ПАУЗЕ У ДАНСКОЈ, БЕЛГИЈИ…

МНОГЕ земље своја изборна правила прилагодиле су савременим медијима и процени да је бесмислено одређивати тишину на телевизији или забрањивати митинге на трговима, кад у исто време на интернету кампања достиже врхунац. Тако су тишину укинуле САД, Белгија, Данска, Финска, Холандија, Норвешка, Швајцарска, Велика Британија…

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*