Интерпол издао црвену потерницу за Неџадом Херендом осумњиченим за убиство војника ЈНА

Интерпол и званично објавио црвену потерницу за Неџадом Херендом. Терети се за убиство осам припадника војске 1992. у Великом парку у Сарајеву

0

МЕЂУНАРОДНА полицијска агенција Интерпол званично је објавила црвену потерницу за Неџадом Херендом (63), некадашњим припадником злогласне јединице „Шеве“, због ратног злочина над војницима ЈНА који су стрељани у Великом парку у Сарајеву 1992. године.

Потерницу за Херендом је 29. марта ове године расписао Суд БиХ, на захтев Тужилаштва БиХ. Он се терети за убиства осам војника ЈНА који су 1992. године заробљени у транспортеру у квару на Добрињи, а након малтретирања и злостављања одведени су у Велики парк у Сарајеву где су стрељани.

Због тог злочина пре два месеца је пред Судом БиХ почело суђење бившем команданту Специјалне јединице МУП РБиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова РБиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу. За злочин су оптужени још Херенда и Едвин Јусић, који су годинама недоступни БХ правосуђу, па су за њима расписане потернице.

Херенда и Јусић били су припадници злогласне јединице Службе државне безбедности МУП-а РБиХ „Шеве“ којој су приписивани бројни ратни злочини, али и политичка убиства која су извршена по налогу тадашњих бошњачких власти.

Херенда важи за једног од главних егзекутора „Шева“ и верује се да би његово изручење могло да доведе до разоткривања великог броја злочина, али и процесуирања појединих бошњачких лидера из тог времена. Федерални медији наводе да је Херендин долазак кључан за истрагу убиства Неџада Угљена, некадашњег помоћника директора ратне Агенције за истраживање и документацију (АИД), али и за убиства супруге Сефера Халиловића и њеног брата.

Према незваничним информацијама, Херенда је годинама уживао међународну заштиту као могући заштићени сведок Хашког трибунала о злочинама „Шева“. Информације истражилаца указују да он тренутно живи у Холандији, док Јусић живи и ради у Немачкој.

ДИРЕКТНИ ИЗВРШИОЦИ

У ОПТУЖНИЦИ је наведено да су заробљени војници убијени 22. априла 1992. године, а као директни извршиоци означени су Нермин Узуновић, Младен Човчић, Неџад Херенда и Едвин Јусић. У оптужници се наводи да су тела војника по наређењу Викића и уз знање Пушине пребачена на Дариву, где су бачена у Миљацку, а сутрадан су запаљена. Пронађени су делимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима још трага.

О. Матавуљ, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*