Interpol izdao crvenu poternicu za Nedžadom Herendom osumnjičenim za ubistvo vojnika JNA

Interpol i zvanično objavio crvenu poternicu za Nedžadom Herendom. Tereti se za ubistvo osam pripadnika vojske 1992. u Velikom parku u Sarajevu

0

MEĐUNARODNA policijska agencija Interpol zvanično je objavila crvenu poternicu za Nedžadom Herendom (63), nekadašnjim pripadnikom zloglasne jedinice „Ševe“, zbog ratnog zločina nad vojnicima JNA koji su streljani u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine.

Poternicu za Herendom je 29. marta ove godine raspisao Sud BiH, na zahtev Tužilaštva BiH. On se tereti za ubistva osam vojnika JNA koji su 1992. godine zarobljeni u transporteru u kvaru na Dobrinji, a nakon maltretiranja i zlostavljanja odvedeni su u Veliki park u Sarajevu gde su streljani.

Zbog tog zločina pre dva meseca je pred Sudom BiH počelo suđenje bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP RBiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Za zločin su optuženi još Herenda i Edvin Jusić, koji su godinama nedostupni BH pravosuđu, pa su za njima raspisane poternice.

Herenda i Jusić bili su pripadnici zloglasne jedinice Službe državne bezbednosti MUP-a RBiH „Ševe“ kojoj su pripisivani brojni ratni zločini, ali i politička ubistva koja su izvršena po nalogu tadašnjih bošnjačkih vlasti.

Herenda važi za jednog od glavnih egzekutora „Ševa“ i veruje se da bi njegovo izručenje moglo da dovede do razotkrivanja velikog broja zločina, ali i procesuiranja pojedinih bošnjačkih lidera iz tog vremena. Federalni mediji navode da je Herendin dolazak ključan za istragu ubistva Nedžada Ugljena, nekadašnjeg pomoćnika direktora ratne Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), ali i za ubistva supruge Sefera Halilovića i njenog brata.

Prema nezvaničnim informacijama, Herenda je godinama uživao međunarodnu zaštitu kao mogući zaštićeni svedok Haškog tribunala o zločinama „Ševa“. Informacije istražilaca ukazuju da on trenutno živi u Holandiji, dok Jusić živi i radi u Nemačkoj.

DIREKTNI IZVRŠIOCI

U OPTUŽNICI je navedeno da su zarobljeni vojnici ubijeni 22. aprila 1992. godine, a kao direktni izvršioci označeni su Nermin Uzunović, Mladen Čovčić, Nedžad Herenda i Edvin Jusić. U optužnici se navodi da su tela vojnika po naređenju Vikića i uz znanje Pušine prebačena na Darivu, gde su bačena u Miljacku, a sutradan su zapaljena. Pronađeni su delimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalima još traga.

O. Matavulj, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*