Инвазија „САЈБЕР-МЕДВЕДА“ Руски шпијуни опседају Норвешку, а за крађу података користе стару КГБ технику

0

Све више Норвежана постаје мета уцена руских обавештајних служби, које од њих траже да шпијунирају своје послодавце.
Пријављено нам је неколико случајева, и то од људи који имају неке везе са Русјиом. Или су раније живели у Русији или имају руског супружника. Они су уцењивани како би извукли или извештавали са свог посла у Норвешкој. Имамо неколико случајева у последњих пар дана, а имамо и неке који трају вец́ неколико година – каже једна полицијска званичница из Осла за норвешку „ТВ 2“.

Како ова телевизија сазнаје, руске обавештајне службе као средство притиска користе директну или индиректну претњу рођацима или члановима њихове породице која борави у Русији. Ова тактика назива се „компромат“, а више о њој можете прочитати у повезаној вести испод.
Полицијска званичница, која се представила као Бенедикта Бјорланд, каже да нико није поштеђен, ни запослени у приватним ни државним компанијама, али није открила о којим фирмама је реч. Она каже да су све информације које имају засноване на притужбама грађана, а да постоји вероватноц́а да су у неким фирмама инсталирали софтвер који им омогуц́ава да улазе у систем и скидају информације.

Притисак траје декадама

„ТВ2“ истиче да притисак руских обавештајних служби на норвешке грађане траје већ декадама, а да са доласком нових технологија за методе уцењивања све чешће користе интернет.

Мортен Хага Лунде, први човек Снага за сузбијање сајбер-претњи, за „ТВ2“ истиче да су претње руских шпијуна „велике и све учесталије“.

Прислом постају шпијуни

Бенедикта Бјорланд упозорила је да се спрема нова шпијунска офанзива из Русије, која за циљ има прикупљање информација о великим норвешким фирмама.
– Имамо неколико скорашњих примера. Број пријава се вишеструко повећао, што нам указује да притисак са руске стране расте – навела је Бјорланд.

Желе приступ компјутерским мрежама

Мортен Хага Лунде је на седници Јединице за борбу против сајбер-криминала прошлог уторка у Ослу упозорио на опасност од тзв. „инсајдера“.

Рски агенти желе да уз помоћ малициозног софтвера добију приступ лозинкама које би им омогућиле приступ заштићеним пословним мрежама.

– Једном када уђу у систем, постоје само два сценарија: крађа важних података, или потпуно разарање мреже – каже Лунде, и додаје да за сада не зна да ли су Руси успели да се инфилтрирају у неке од владиних агенција.

– Тај сценарио не бисмо смели да отпишемо. Међутим, све пријаве које смо добили до сада стигле су од запослених из приватних компанија.

Инвазија сајбер-медведа

Компјутерски стручњаци из Норвешке за „ТВ2“ наводе да су „руски обавештајци изузетно активни на интернету“.

– ФСБ има своју хакерску јединицу која се назива АПТ 29 или „Цозy Беар“. хакерску јединицу има и служба ГРУ, а њихов надимак је АПТ 28 или „Фанцy Беар“. Заједно носе надимак „Цyбер Беарс“ или сајбер-медведи – истиче Бјорнланд.

Ове две хакерске групе оперишу на различите начине. Док се први држе искључиво шпијунирања, „Фанцy Беар“ изводи драматичне нападе на базе података.
– Једна од ове две групе је у фебруару ове године напала сервере Радничке партије и још осам министарстава, укључујући и Министарство спољних послова Норвешке – истиче Лунде.

Када су Норвежани обелоданили случај, из Москве су стигле жестоке оптужбе о антируској пропаганди, а руски амбасадор у Ослу претио је повлачењем.

– Ми не објављујемо ове ствари како бисмо понизили Русију. Ми желимо да помогнему нашим грађанима и информишемо их о свим претњама које их вребају, то је све – истакла је Бјорнланд.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*