Ипак није теорија завере: Научници објаснили беле трагове по небу

1

Научнике је на истраживање покренуо податак да чак 17 одсто људи у свету верује у постојање неког облика Великог тајног атмосферског програма

Трагови које испуштају авиони, а које бројни поклоници теорија завера називају кемтрејлсима и сматрају запрашивањем хемијским и биолошким агенсима, својеврсном савременом еугеником, могу се врло лако и добро објаснити добро познатим хемијским процесима, показало је ново истраживање које су спровели Kарнеги сајенс, калифорнијски универзитет Ирвин и непрофитна организација Нир Зиро.

У својој студији, представљеној у часопису Ењвероментал Рисирч Летерс, амерички тим је спровео темељно испитивање водећих светских атмосферских стручњака. Ауторе је на студију подстакнула чињеница да су нека међународна испитивања јавног мњења показала да чак 17 одсто људи у свету верује у постојање неког облика Великог тајног атмосферског програма (енглеска скраћеница је СЛАП) чији су саставни део и кемтрејлси.

За Хрватску не постоје службене статистике, али нема сумње да су овде теорије завера свих врста врло популарне.

Будући да теорија посљедњих година добија све већи замах и све више следбеника, а да о њој није спроведена нити једна научна студија, амерички тим је одлучио да испита мишљења најпознатијих атмосферских стручњака о тој теми.

У својој студији тим је прво одабрао стручњаке с највећим бројем цитата у најутицајнијим светским часописима из два подручја – 1) атмосферске научнике, стручњаке за кондензационе трагове и 2) геохемичаре, стручњаке за атмосферске депозиције, односно за прашину и загађења која падају на површину Земље. Сви стручњаци који су учествовали у истраживању имали су више од 20 година искуства у својим подручјима.

Тим је обема групама представио низ различитих података прикупљених на различитим интернет страницама које промовишу теорије о СЛАП-у, односно о кемтрејлсима, а научницису их требали оценити. За крај тим им је поставио једно кључно питање: ‘Јесте ли икада у свом раду или у својем личном животу наишли на доказе за које сматрате да би могли указивати на постојање неког великог тајног програма атмосферског запрашивања?’

Учесници су могли одговорити са да, не или понудити неки свој одговор и тумачење. Одговори су чувани у тајности, односно сви учесници знали су да ће њихови одговори остати потпуно анонимни. Другим речима нису ни на који начин рискирали да својим потврдним одговором угрозе свој научни кредибилитет или да буду исмејавани.

Резултати су показали да међу њима постоји велики концензус – од 77 испитаника сви осим једног одговорили су негативно (дакле 98,7 одсто). Испитаник/ца који једини није одговорио негативно на све представљене аргументе објаснио/ла је да је наишао/ла на високе нивое атмосферског баријума у неком забаченом крају који има стандардно ниске нивоа барума у тлу.

Аутори студије у својем закључку тумаче да су се одлучили да ураде студију зато што су свесни да су неке власти у неким земљама спроводиле одређене тајне програме без сагласности својих грађана.

‘Разумно је стога очекивати да обични грађани траже одговоре на питања која се тичу њихова здравља, климатских промена и загађења. Мада разумемо да многи страхови у позадини теорија познатих као СЛАП могу бити легитимни, докази који су овде вредновани не указују ни на какав тајни програма запрашивања атмосфере. Промене у ваздухопловној технологији могле би бити разлог због којег се трагови задржавају дуже него што је то раније био случај, а промене у индустријском развоју могле би бити узроки пораст конентрације аеросола у неким подручјима. Али фокусирање на тајни, велики програм запрашивања атмосфере могао би скретати пажњу од стварног поблема који би требало решити’, пишу аутори.

Њузвик

1 КОМЕНТАР

 1. “Ипак није теорија завере: Научници објаснили беле трагове по небу“

  У понуђеном тексту нема ни слова од “ОБЈАСНИЛИ“, али има – “ИЗЈАСНИЛИ“,
  да ли су или нису “кејмтрејлови“ “ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧАНСТВА“?!
  Ово је била само анкета, на коју су “научници“ одговарали са – “да“ или – “не“!
  А која је намена, сврха, циљ…“кејмтрејлова“ – ипак ОСТАЈЕ ТАЈНА – ЗАВЕРА
  ПРОТИВ ЧОВЕЧАНСТВА!
  Драган Славнић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*