Ирак објавио да је његова армија потпуно ослободила Мосул

0

ЗВАНИЧНИ БАГДАД ТВРДИ ДА ИСЛАМСКА ДРЖАВА НА ЊЕГОВОЈ ТЕРИТОРИЈИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ
Министарство одбране: „Квазидржава се срушила. Ослобођена је и џамија ан-Нури. Над њом се већ вије застава Ирака“

МИНИСТАРСТВО одбране Ирака саопштило је да су његове јединице потпуно ослободиле Мосул од бојовника терористичке Исламске државе.
Телеканал Sky News Arabia пренео и ову тврдњу војног врха у Багдаду:  „Под контролом Исламске државе више није ни један део Мосула. Бојовници немају никакав други излаз осим да капитулирају. Присуство Исламске државе у Ираку престало је заувек“.
Речи „осим да капитулирају“ могу да значе само једно: да сви припадници Исламске државе још нису положили оружје и да се борбе још воде за неке „џепове“ и зграде. Упркос томе Министарство одбране Ирака је са поносом објавило: „Квазидржава се срушила. Ослобођена је и џамија ан-Нури. Над њом се већ вије застава Ирака“.
Телеканал Sky News Arabia је објавио и процену свог новинара са „лица места“ да је међу преосталим борцима ИД раскол, а да отпор поред џамије пружа само њих пет.
Терористи су минуле недеље дигли у ваздух део џамије ан-Нури. У њој је у јулу 2014-те вођа Исламске државе – Абу Бакр ал-Багдади – прогласио калифат на освојеним територијама Ирака и Сирије, а себе за – калифу.
Битка за Мосул започела је половином октобра 2016-те.
За њеног трајања, тај град – други по величини у Ираку – напустиле су 862.000 људи.
Багдад је објавио да ће за обнову Мосула бити потребно најмање пет милијарди долара.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*