Ирак захвалан Русији на подршци у јачању суверенитета и безбедности државе

0

Министар спољних послова Ирака Ибрахим ел Џафари на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом позвао је и њега и председника Русије Владимира Путина да посете Багдад.

„И даље чекамо да посетите Багдад. То исто се тиче и могуће посете председника Русије Владимира Путина“, рекао је Џафари Лаврову.

Шеф руске дипломатије је прихватио позив и саопштио да ће датум посете бити накнадно договорен.

Ирак је захвалан Русији на подршци коју Москва пружа јачању суверенитета и безбедности државе. У вези с тим, шеф ирачке дипломатије је захвалио на помоћи у борби против терористичке организације ДАЕШ и на подршци у контексту референдума у Ирачком Курдистану.

„Желео бих да нагласим да Русија ту заузима крајње пријатељску позицију. Русију поштују у читавом свету, укључујући нашу браћу Курде које сматрамо неодвојивим делом нашег народа“, рекао је ирачки министар.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да подржава целовитост Ирака и сматра недопустивим стварање нових подела по националној и верској припадности на Блиском истоку.

Он је навео да би „како се буде нормализовала ситуација, како буду напредовали преговори о политичком решавању кризе у различитим деловима региона, било веома важно да се не допусти стварање нових и превазилажење старих подела по конфесионалној или етничкој основи“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*