Ирена Вујовић за сада најозбиљнији кандидат за градоначелника

0

Представнике изборних листа које су ушле у парламент Београда позваћу на консултације највероватније 5., односно 6. маја како бисмо договорили неопходне техничке детаље који ће претходити конститутивној седници градског парламента, која је заказана за 9. мај.

На тим консултацијама одредићемо нову изборну комисију, број одборничких група, распоред седења у градској скупштини, али и распоред канцеларија које ће одборници користити у Скупштини Београда – каже за Данас социјалиста Никола Никодијевић, одлазећи председник Скупштине Београда.

На питање да ли је одлучено ко ће у наредне четири године председавати београдским парламентом и да ли ће то место поново припасти социјалистима, саговорник Данаса каже да о томе још није било речи, јер је конститутивна седница заказана чак за 9. мај, што значи да има још доста времена до тада. „Kосово је у овом тренутку приоритет број један“, напомиње Никодијевић.

На конститутивној седници градске скупштине биће верификовани мандати нових одборника и изабран председник Скупштине града и секретар. Нови градоначелник Београда може бити изабран и пре истека законског рока од 30 дана по конституисању градског парламента, а после избора првог човека Београда, стећи ће се услови да се бирају и сви органи Скупштине града. Да подсетимо, градоначелника бира Скупштина града, из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника. Kандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.

Данас сазнаје да ће обриси новог руководства Београда бити мало јаснији након 2. маја и повратка у земљу лидера двеју највећих странака Српске напредне стране и Социјалистичке партије Србије, Александра Вучића и Ивице Дачића. Тада се очекује њихов састанак на коме ће бити договорено да ли ће социјалисти бити и у наредном периоду део београдске власти и да ли ће поново имати председника Скупштине Београда. Саговорници Данаса, међутим, подсећају да напредњаци који имају 64 одборничка мандата, могу сами да формирају градску владу и да им за то није потребна било чија подршка. Очекује се и да ће након тог састанка бити много јасније и ко је најозбиљнији кандидат за градоначелника Београда.

„Највише шансе да наследи Синишу Малог на месту првог човека Београда има дипломирани економиста – мастер, Ирена Вујовић, актуелна председница општине Савски венац, а како сада ствари стоје, Мали би могао да буде нови министар финансија уместо Душана Вујовића. Иако се спекулисало да ће се Горан Весић из градске преселити у републичку владу, сва је прилика да ће остати и даље део градске власти“, истиче извор Данаса и додаје да до избора нове градске власти и реконструкције Владе Србије има још доста времена и да у овом тренутку има много важнијег посла.

Поред напредњака у будућој Скупштини Београда одборнике ће имати још листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ која ће имати 26 одборника (по свему судећи у три посебна посланичка клуба ПСГ 9, Ђилас 10 и Народна странка 7), листа „Александар Шапић – Градоначелник“ 12, а коалиција СПС и ЈС осам одборничких места. Од 24 листе, колико их је учествовало на изборима у Београду, 20 није прешло цензус.

Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, каже за портал KоментарПресс да ће реконструкције Владе сигурно бити и да остају министри силе као Вучићеви најлојалнији људи.

– Реконструкције ће сигурно бити, осим уколико не буде ванредних избора. Kако изборе заиста не очекујем, јер је логично да буду спојени са редовним локалним 2020. године, реконструкција ће бити тема најмање до маја и формирања органа града Београда, каже Пејић и додаје да Вучић има обичај да држи, пре свега, министре под благом тензијом и није немогуће да реконструкција буде на јесен.

– Министри који би требало мање да брину су пре људи ближи Вучићу и СНС, као што су Стефановић, Вулин, па и Зорана Михајловић. За Вучића је најважнија безбедност и стабилност у региону. Због тога су министри силе његови најлојалнији људи. Такође, очекујем да буду испоштовани и коалициони партнери Дачић, Ружић, Kркобабић и Љајић. Сви остали су крајње неизвесни, закључује Пејић.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*