Иринеј: „Косово је наш Јерусалим, Господ неће дозволити да ова земља не буде српска“

0

ВИДОВДАНСКА ЛИТУРГИЈА У ГРАЧАНИЦИ, НА ГАЗИМЕСТАНУ ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ ИЗ СВИХ СРПСКИХ ЗЕМАЉА
Патријарх у Грачаници: „Косово не смемо никада заборавити. Ако Косово заборавимо, заборавили смо сами себе“
После парастоса на Газиместану, патријарх позвао окупљене да се мирно разиђу: „Трпићемо. Тукли су очеве и прадедове наше. Истрпели су то и дочекали трпљењем слободу. И ми ћемо трпети. Немојте изазивати! Ми смо достојанствен и поносан народ“

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј служио је данас на Видовдан Св. Литургију уз саслужење Епископа Рашко-призренског Теодосија, умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Атанасија и викарног Епископа Липљанског Јована, као и четрдесет свештенослужитеља из више Епархија СПЦ у препуној порти манастира Грачанице.
Обраћајући се у беседи окупљеном народу Патријарх је казао да Господ неће дозволити да Косово буде погажено и понижено и „да ће једног дана васкрснути и да неће дозволити да ова земља не буде српска“.
„Косово је наш Јерусалим. Не смемо га никада изгубити из вида. Било је много сеоба и бекстава, много мука и невоља али народ се враћао. Враћао се домовима згаженим и спаљеним и много пута их обнављао и започињао изнова свој живот“, казао је српски партијарх у Грачаници.
Он је казао да је „слобода највећи дар који је Господ дао човеку а српска слобода везана је за крст часни за који су се борили јунаци на Косову али и јунаци после Косовског боја“.
Патријарх је позвао све на јединство у поштењу и родољубљу.
„Косово не смемо никада заборавити. Ако Косово заборавимо, заборавили смо сами себе а све док је Косово у нашој савести, у нашем срцу, у нашој љубави и док Косовом певају гусле и гуслари оно ће увек и само бити наше. Томе нас историја учи“.
Светој архијрејској литургији присуствовао је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић а био је присутан и руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

Након Св. Литургије традиционално су додељена признања мајкама са троје и више деце. Ове године новчану награду, златно и сребрно ордење добило је преко 20 мајки са целе територије Косова и Метохије.
Након славског ручка у манастиру, Патријарх Српски, епископи, свештенство и верни народ упутили су се ка Газиместану где је одслужен традиционални парастос косовским јунацима и свим православним Србима који су пострадали на Косову и Метохији за крст часни и слободу златну – од Косова боја до данас.
На самом Газиместану је служен парастос косовским јунацима страдалим у Косовској бици.
Парастос је служио патријарх Иринеј.
Пред неколико хиљада људи, који су стигли из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе, патријарх Иринеј је позвао на достојанствено обележавање празника.

„Ово је све обливено крвљу светих мученика косовских и оног храброг српског народа који је дошао да брани своје име, своју културу, своју веру, своје светиње, своје породице. Све то од нас захтева да се на такав начин и понашамо на овом светом месту. Овде је место молитве, ово је место сећања и обнављања историје. Да се вратимо 628 година уназад да у мислима, своме срцу и души обновимо тај историјски догађај“.
Након парастоса, патријарх српски Иринеј је позвао окупљене на Газиместану да се мирно разиђу.
„Трпићемо. Тукли су очеве и прадедове наше. Истрпили су то и дочекали трпљењем слободу. И ми ћемо трпети. Немојте изазивати! Ми смо достојанствен и поносан народ. Зато вас молим да, како смо овде дивно дошли, присуствовали парастосу, сетили се свих оних који су положили своје животе и ову земљу облили својом крвљу, да се полако са тим мислима и осећањем вратимо и напустимо ово место, како бисмо се овде поново вратили.
ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*