Ирска: Amnesty International донације од Сороша користио за промоцију абортуса

0

Ирски огранак познате организације за људска права Amnesty International (АИ), могао би се суочити с казненом пријавом, након што је откривено да је организација прекршила закон узевши новац од Сорошеве фондације Отворено друштво како би промовисала право на абортус.

АИ је путем службене објаве потврдио како је прекршио ирски закон прихвативши донацију од страног донатора. Тачније, ради се о 137.000 евра које је организација примила од фондације Отворено друштво током прошле године, а што је искориштено за вршење притиска на власти како би се усвојили закони о абортусу који би требали уједно бити и основно људско право према стајалиштима АИ-а.

Из АИ-а наводе како је закон драконски те су изјавили како неће поступити у складу са захтевом о враћању новца.

„Amnesty International неће се покорити савету СИПОЦ-а те ће искористити све начине да оспоре овај непоштени закон,” изјавио је Colm O’Gorman, извршни директор ирског огранка.

Према његовим тврдњама, ирски закон је „наоружан онима који се супротстављају нашем раду.”

Противници побачаја жестоко су напали АИ због кршења закона и отпора према поштовању закона.

Наиме, ирски закон под називом Electorial Act 1997., који је усвојен 2001., забрањује страним донаторима да донирају више од 100 долара „трећим” организацијама за „политичке сврхе.” Kршење овог закона може довести до казне и до три године затвора.

Почетком ове године, показало се да су три организације, укључујући Abortion Rights Campaign и Amnesty International, примиле повеће донације од Отвореног друштва.

Ирска комисија за јавне службе (СИПОЦ), наредила је организацији Abortion Rights Campaign да врати донације или ће се суочити с криминалном истрагом. С одредбом су се сложили, али таква одредба није упућена и АИ-у, што је довело до одређене конфузије.

АИ је из тог разлога позвао ирске власти да изврше хитну надопуну закона, како би „организације цивилног друштва” могле примати веће донације и притом проћи некажњено.

Трибун.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*