Iseljenici iz Republike Srbije koji žive u Izraelu: Konačan odgovor Dragani Trifković

7

Ono što je 22. Maja 2019. podeljeno na Tviter nalogu profila „Kibucnik“ ( @mekicgoran ) u ime velikog broja Izraelaca, Srba (Hrišćana) koji žive i rade u Izraelu, Srba Mojsijeve vere iz Srbije, kao i prijatelja Izraela o tome da Dragana Trifković, inače članica predstavništva Dveri i predsednica odbora za međunarodnu saradnju i bezbednost, postavlja i promoviše na njenom Fejsbuk profilu su samo mali delić njene brutalne anti-izraelske propagande koja traje već duže vreme, s obzirom na ograničenje dužine objave i broja slika koje mogu biti dodate uz objavu na Twitter-u.

Kako se ni Boško Obradović, a ni pokret Dveri nisu oglasili povodom toga, niti su se ogradili od nje u vezi sa tim, odlučili smo da reagujemo ponovo i da detaljnije upoznamo javnost sa onim čime se dotična bavi dok pretenduje na učešće u nekoj budućoj vlasti, u kojekakvim odborima za „međunarodnu saradnju i bezbednost” i slično.

U međuvremenu, umesto očekivanih ograđivanja partije Dveri od njenih ispada, Dragana Trifković napada portal Patriot.rs koji je samo prvi preneo naše objave,i time indirektno optužuje nas koji živimo već dugo godina u Izraelu da smo u službi SNS-a i da stvaramo nekakvu atmosferu u kojoj su dozvoljena sva sredstva protiv političkih oponenata. To je samo loš pokušaj da se lopta prebaci na domaći politički teren Srbije.

Da se odmah razumemo, mi nismo aktivisti političkih partija ni u jednoj državi, niti iz nekog političkog aktivizma izvlačimo nekakvu materijanu korist, ali jedna osoba koja itekako ima materijalne koristi od politike izgleda da nema problema sa tim da dres DSS presvuče u dres Dveri, a sutra možda i u bilo koji drugi, kako kad odgovara i ko možda ima bolju ponudu. Nas zaista ne iteresuje da radimo takve stvari.

Što se atmosfere o kojoj Dragana Trifković govori tiče, pitaćemo, da nije to možda atmosfera koju upravo ona stvara svojim javnim objavama, optužbama i podsmevanjem na račun mnogih stvari koje su u vezi Izraela i Jevreja, pa čak i onih koji žive u Srbiji?!

Karikature koje ona deli i koje izgleda zdušno podržava su autorski rad takozvanog „Latuffa“ koji je autor raznih antisemitskih karikatura. Da se dela dotičnog autora smatraju antisemitizmom, može se zaključiti ako se pročita tekst međunarodno priznate IHRA definicije (IHRA Working Definition of Antisemitism). Ono što se može najčešće videti kod Latuffa je poređenje Jevreja/Izraelaca/Izraela sa nacistima u nacističkim uniformama i svastikama, dok se Gaza i Palestinci prikazuju u nekakvim koncetracionim logorima, a za takva “poređenja” jasno piše da se smatraju antisemitizmom. Možda je to nekome smešno i zanimljivo. Nama nije.

Mi smatramo da to predstavlja uvredu za sve one čiji su bližnji zaista bili izgladnjivani, mučeni i ubijani u koncentracionim logorima, pa bili oni Srbi, Jevreji, Romi ili pripadnici nekog drugog naroda.

Smatramo krajnje neumesnim da neko sa nekakvim “logorom” poredi bilo koje mesto čiji stanovnici snimaju i objavljuju slike i klipove na kojima se vide čak i vile sa bazenima, zlatare jedna do druge i slično. A to što postoji ograda na granici da ne može da prelazi neko van prelaza kako hoće, ograde postoje na mnogim granicama, uključujući i granicu između Srbije i Mađarske.

Pozivanje na Gebelsovu ratno-huškačku propagandu od nekog ko na svom profilu lajkuje sliku na kojoj je oslikan automobil koji juriša prema Jerusalimu uz Homeinijevu fotografiju pored volana i suvozača koji drži kalašnjikov u rukama je zaista neobjašnjivo. Nebitno da li je ona tu sliku postavila na svoj profil ili neka osoba sa njene liste prijatelja.Ona nije samo videla tu sliku, nego je to još i lajkovala i ostavila da stoji na njenom profilu.

Skrenuli bismo pažnju i na to da dotični “Cherif J Diab” koji je na njen profil tu sliku postavio itekako propagira izuzetno težak antisemitizam na FaceBook-y, od postavljanja Hitlerovog govora i slika teških zločinaca koji su ubijali Jevreje samo zato što su Jevreji, do veličanja ekstremističkih organizacija i propagiranja teorija zavere u kojima se Jevreji optužuju čak i za stvari koje su ekstremni islamistički pokreti počinili. Trifkovićeva možda može da kaže da neke od njegovih objava nije primetila, ali ne bi baš zvučalo uverljivo da možda nije primetila ono što je dotičnom lajkovala i dozvolila da ostane na njenom profilu.

Što se tiče “etiketiranja drugih i nepodnošenja tuđeg mišljenja”, pa zar to nije upravo ono što Trifkovićeva radi kada na njenom profilu piše da je Izrael navodno “teroristička država” dok Izrael pokušava da se odbrani od terorizma? Ako Trifkovićeva kaže da je to “fašizam”, to onda valjda dovoljno govori o njoj samoj.

Tu su još i razne druge problematične objave dotične Tirfkovićeve, te se može zaključiti da je ona veoma opsednuta Izraelom i Jevrejima iz nekog razloga, pa se pitamo da li ona za to kod nekog u stranci Dveri nalazi uporište i podršku, s obzirom da se stiče utisak kao da stranka već danima izbegava da zauzme stav o tome.

Kao stranka koja pretenduje da bude „nacionalna“ i „patriotska“ i da učestvuje u nekoj budućoj vlasti poznato nam je da mnogi iz Dveri ne dele njene stavove. Ne propagiraju Staljina i džihadiste koji bi da “vraćaju” nešto što je nekada bilo pod Osmanlijama i ne bi voleli da vide u svom dvorištu Islamsku Republiku, niti da bilo ko narodu silom nameće Šerijat kroz nekakve “Islamske revolucije” poput one u Iranu, na čemu je dotična Trifkovićeva čestitala Iranu i sa njenog Fejsbuk profila i sa njenog Tviter profila, pored toga što se slikala ispred portreta Iranskih ajatolaha, koji tu “revoluciju” baštine.

Pretpostavljamo da bi članovi Dveri verovatno bili jako uznemireni ako bi neki strani političar raseljavanje karton naselja kod Gazele pokušao da predstavi kao da se tu radi o nekakom “etničkom čišćenju” nekog “sela”, kao što je dotična Trifkovićka pokusala predstavljajuci Khan Al-Ahmar kao neko “selo”. Dok su to ustvari neke barake od dasaka i plehova uz pomoc kojih je nekom palo na pamet da podigne divlje naselje uz autoput na ulazu u Jerusalim. Čak im je i država Izrael ponudila bolje mesto u naselju nedaleko odatle. Da li bi u EU pustili da neko dovlači daske i plehove i da na ulazu u glavni grad pored autoputa pravi takve barake?

Želimo da verujemo da ne bi voleli da vide ni nekog evropskog političara kako na nekom vekovima starom srpskom groblju na Kosovu i Metohiji izjavljuje „Dogodine u Albaniji“, kao što je dotična objavila na najstarijem jevrejskom groblju na Maslinovoj Gori u Jerusalimu, koje je za vreme jordanske okupacije bilo demolirano od strane Islamista, i koji su spomenike sa groblja koristili za popločavanje staza i stepenica.

Ariel Šaron je vrlo oštro kritikovao Klintonovu politiku prema Jugoslaviji, oštrije i od mnogih srpskih političara, čak i tokom govora koji je držao u Americi a i u samom Knesetu. Izričito je bio protiv ideje “Velike Albanije” , “Nezavisnog Kosova” i bombardovanja Srbije, dok su Palestinci podržavali bombardovanje,, tako da bismo želeli da verujemo da mnogi članovi Dveri smatraju da nije u redu imati takvu politiku prema drzavi Izrael.

Verujemo da mnogi u stranci Dveri takođe ne bi voleli da naiđu na javno isticanje plakata sa Al Huseinijevom slikom na nekoj javnoj manifestaciji ili da na nekoj školi pročitaju da nosi ime po njemu, pri obilasku teritorija pod palestinskom upravom, čak i tamo gde kontrolu ima Fatah (kojim upravlja Mahmud Abas) za kojeg neki mediji kažu da je nekakva “umerena frakcija”. Mislimo da je dovoljno poznato šta je Amin Al Huseini radio tokom Drugog Svetskog Rata i kakve veze on Ima sa SS Handžar divizijom iz NDH.

Hoćemo da verujemo da stranka ne podržava anti-izraelsku propagandu Dragane Trifković u kojoj ona čak propagira arapske ultra-nacionaliste poput Ahed Tamimi i njene rodbine, takozvani Tamimi klan (koji propagira težak oblik netolerancije, a među rodbinom imaju i osobu za kojom je FBI raspisao međunarodnu poternici od 5 miliona dolara), jer bi to bilo od velike štete za prijateljstvo između dva naroda, koje traje već dugo godina, kao što su i sami Benjamin Netanjahu i predsednik Reuven Rivlin izjavili. I sve to u momentu kada veze između dve države sve više jačaju nakon dugogodišnjeg komunističkog osporavanja Izraela i podrške Palestincima i Jaseru Arafatu od strane Josipa Broza Tita.

Zašto se to radi u trenutku kada poznati izraelski istoričari i profesori rade na osvetljavanju genocida nad Srbima u NDH?

Podsetićemo samo na napore profesora Gideona Grajfa autora istorijske knjige Jasenovac-Aušvic na Balkanu i Efraima Zurofa sa njegovim Simon Vizental centrom.

Zašto se to radi kada Izraelci, profesor Gideon Grajf i njegov tim pristaju da budu deo komisije u kojoj se radi na otklanjanju etikete srpskom narodu kao genocidnom narodu za koji je optužen?

Zašto se to radi kada sve veći broj Izraelskih turista posećuje Srbiju, a i obim investicija Izraela i saradnja u svim oblastima jača?

Ko ima interes u svemu tome i kakav?

U svakom slučaju mi nećemo ćutati! Ovo vidimo kao ozbiljan presedan na srpskoj političkoj sceni gde istaknuti član jedne stranke javno istupa protiv države Izrael. Smatramo da su nacionalni interesi Srbije iznad entuzijazma i političke karijere pojedinca. Da li je to smer u kome i ta stranka želi da ide, videće se.

Mi ovde imamo prijatelje, kolege, poznanike i komšije Arape koji žive i rade u Izraelu. Mnogi od njih su doktori, advokati, sudije, čak i oficiri u vojsci Izraela, ima čak i generala, mnogi su i direktori veoma uspešnih firmi. U Izraelu živi i radi oko milion i osamsto devedeset hiljada Arapa koji su državljani Izraela. Huškanje i širenje propagande od strane Dragane Trifković koja nema direktne veze sa situacijom ni životom u Izraelu nas dosta podseća na sličnu i raznovrsnu neistinitu propagandu koja je vođena protiv Srbije 90-ih godina.

Ukoliko se u dogledno vreme stranka ne izjasni i ne zauzme stav po tom pitanju, sve vodeće institucije u Izraelu i novinske agencije kao i druge organizacije će biti informisane.

Ako neko nije korisnik Fejsbuk ili nema vremena da pretražuje njen profil, prilažemo skrinšotove njenih objava, sa vidljivim datumima, pa sami procenite da li mi “preterujemo”, da li smo možda mi “prenaglili”, ili je njeno ponašanje već prevšilo svaku meru.

Dragana Trifković je na njenom profilu podelila i članak da Izraelci “lažno” optužuju Korbina iz britanske laburističke partije za antisemitizam, iako vrlo lako možete da nađete da britanski mediji pišu o mnogim njegovim ispadima, čak i da je nosio venac na groblje gde su bili sahranjeni ekstremisti koji su u Minhenu na Olimpijadi masakrirali Izraelske sportiste.

Pogledajte skrinšotove, pa onda sami procenite da li Trifkovićevu neko možda “neosnovano” optužuje. Ako neki čitaoci možda nisu dovoljno informisani, navešćemo neke dodatne članke i klipove informativnog sadržaja u fusnotama.

Unapred zahvalni

U ime velikog broja Jevreja i Srba, kao i ostalih koji podržavaju prijateljstvo Srbije i Izraela.

Iseljenici iz Republike Srbije koji žive u Izraelu

Kao što smo pomenuli, u fusnotama navodimo linkove do članaka i klipova informativnog karaktera, da oni koji nisu dovoljno upoznati sa nečim mogu da se informišu i da razumeju zašto nešto razne objave dotične Trifkovićeve smatramo neistinitom propagandom

IHRA Working Definition of Antisemitism

https://www.holocaustremembrance.com/working-definition-antisemitism

Što se tiče toga ko je bio Al-Huseini:

https://en.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Husseini

https://www.youtube.com/watch?v=cvT7xgD8txY

Članci o Handžar diviziji I Arapskoj legiji:

https://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)

https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Arabian_Legion

Javna manifestacija pod palestinskom upravom na kojoj se vidi veliki plakat sa slikom Amina Al-Huseinija uz zvanični amblem palestinske uprave koja takve manifestacije dozvoljava: https://www.youtube.com/watch?v=zu1VYRFbREI

Škola koja je od strane palestinske uprave nazvana po Al Huseiniju: https://www.youtube.com/watch?v=djznnXmfHqA

Šta su Islamisti za vreme jordanske okupacije radili sa spomenicima sa pomenutog jevrejskog groblja na Maslinovoj Gori: https://twitter.com/Daniel_Brenner/status/816104729508020224

Što se tiče slike koji je Trifkovićeva objavila 5. Maja koja optužuje Izrael da navodno “ubija decu”, evo šta je tog dana ustvari bilo: https://jewishjournal.com/news/israel/298205/islamic-jihad-confirms-their-rocket-killed-pregnant-palestinian-woman-baby/

Evo nekih klipova o tome kako je u Gazi… neke klipove su snimili/objavili Palestinci koji tamo žive, a neke je snimala Turska Radio Televizija, za koju baš i ne može da se kaže da je nešto naklonjena Izraelu:

Evo i da sami procenite da li neko iz Izraela navodno “neosnovano” optužuje Korbina… članak iz britanskih medija: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6048807/Photos-Labour-leader-Corbyn-tribute-event-Palestine-martyrs-linked-Munich-massacre.html

Što se tiče dotične Ahed Tamimi i njene porodice, za koje Trifkovićeva objavljuje klipove gde su oni predstavljeni kao nekakve “žrtve opresije” i nekakve “mirne aktiviste”, evo video sa gomilom dokaza o tome ko su i šta ustvari rade: https://www.youtube.com/watch?v=-qSy7R1Xr9E

U vezi propagande sa neistinitom “mapom” koju je Trifkovićeva okačila da kao “dokaže” nekakav “gubitak” palestinske teritorije, evo ispravke kakva je situacija zapravo bila:

O umešanosti Irana u konflikt sa Gazom:

Evo i nekih klipova o umešanosti Irana u rat u Bosni:

Evo kakvo je to “naselje” Khan Al-Ahmar

Kakva je situacija u Hebronu:

https://www.jns.org/jews-of-hebron-face-off-against-breaking-the-silence-over-eurovision-tourists/

Evo imate I dokumentarac sa prevodom na srpski (ako idete na opciju “cc”) o istoriji države Izrael, palestinskim Arapima i “Palestini”

7 KOMENTARA

 1. Gonite se u 3 lepe smradovi jevrejski.Te vaše priče o navodnom genocidu nad vama tokom 2svetskog rata to je ništa
  2 nego vaša propaganda–sve vodeće svetske novinske kuće drže jevreji.
  Uvek ste Srbiji i Srbima zabadali nož u leđa skoro kao i vatikan:1995 bombardovanje nato RS pa 1999 agresija na
  SRJ to su sve jevreji infiltrirarani u predsednike NATO zemalja koji su pokrenuli to.
  Što vi konstantno uništavanje Palestince i smanjujete im teritoriju za to ste dali Šiptarima dozvolu da rade
  isto sa Srbima.
  Pre 9meseci otkad su Šiptari uveli Srbima takse od 100% Izrael je naprasno postao najveći izvoznik na kosmetu
  a kobajagi nije priznao kosmet

 2. Niti sam za Izrael, niti za Palestinu. Ali znam da je Medlin Olbrajt Jevrejka i da je izraelski F16 letio iznad Knina na proslavi genocidne Oluje.

 3. Israel je taj koji se bori za goli život, i ko god mu je prijatelj, nema problema da razume sve izraelske poteze. Biti iskreni prijatelj Izraela ne samo velika čast, nego i moralna obaveza.

 4. Ima u Srbiji raznih Trifkovicevki samo se, tu i tamo, yovu drugacije: Biserko, Milic, Kandic, Light i koliko ja znam dobro su placene.A sto se brace Jevreja tice, hteli mi to ili ne, kosti su nam zajedno pomesane na dnu bezdanki znanih i neznanih.Trifkoviceva je ravna tim ubicama Srba,Jevreja i Cigana (koje sada zovu romi a tada su ubijani kao cigani) jer te ubice su stoku na klaonicama brojali a Srbe, Jevreje, i Rome nisu. Govorim o Ustasama.Srbi moraju da gledaju put Izraela.I, ne samo da gledaju nego i da od Iyraela i uce kako se bori i opstaje inace ce nestati.Neka zanavjek zivi prijateljstvo Izraela i njegovog naroda sa Srbijom i wezinim napacenim narodom! Hvala vam Jevrejska, po grobovima, braco za sav vas trud kojim se borite protiv REVIZIJE Istorije.

 5. @Saša Milošević: Izrael je nastao 1948. invazijom Jevreja na Palestinu (doduše, doneta je neka odluka u UN, da „pokrije“ okupaciju). Jevrej nije etnička kategorija, već religiozna. Ova informacija je bitna da bi se shvatilo da se na teritoriju današnjeg „Izraela“ nisu vratili proterani etnički izraeliti, već kojekakv kalakurdija svih rasa i boja koja je primila Jevrejsku veru, sa sve četiri strane sveta. Najbliži „izraelitima“, genetski, su – palestinci! Drugim rečima, na osnovu kuknjave o Holokaustu (iako u poređenju sa 30 miliona žrtava među Slovenima, 6 miliona žrtava Jevreja nije mnogo, uslovno rečeno) „evropskih Jevreja“, Aškenaza, Hazara, dobijeno pravo na okupaciju tuđe teritorije.
  To što je u Izraelu Jerusalim, Hrišćanski centar religije, nije osnova za „moralnu obavezu“.

  Pre par dana Izraelski Ambasador je čestitao Hrvatima na Oluji. To se ne zaboravlja, i to govori samo kakvi su oni nama „prijatelji“ – da ih poželiš neprijateljima.

 6. Muka mi je kad vidim turke i turski dna da komentarisu predstavljajuci se kao srbi. srbi su prijatelji sa jevrejima, ovi hejteri su turci i poturice , i siptari. islamo-nacisti

POSTAVI ODGOVOR

*