Исидора Бјелица: „Гага Николић ми је говорио да ћутим о болести“

0

Списатељица Исидора Бјелица, која се већ годинама бори са канцером, признаје да су јој многи замерили што је од почетка јавно причала о својој болести.

Она открива да се људи плаше болесних људи као да је болест прелазна и открива како ју је саветовао покојни глумац Драган Николић.

– Мислила сам, када ме је већ то најгоре задесило, треба да рушим тај балкански табу јер овде је болест већа срамота од било чега. Све се крије. Доста сам разговарала са покојним Гагом Николићем, који ми је причао да не треба још тај крст да стављам себи на леђа и јавно причам сада, када ми треба енергије и снаге да оздравим. Али нисам могла да се фолирам само зато што је то паметније. Не знам да лажем и нека други ћуте, а ова лудаја ће да прича о томе како је четири године рвати се са овом досадом од канцера – на себи својствен начин прича Исидора, чија најновија књига „Мирис неба” говори управо о њеној борби.

– Мирис неба, осећала сам га све ове четири године колико сам болесна и мислила сам да је време да кренем ка њему, а опет, то је радост. Овај свет је врло тежак, много је бруталности и мучимо се због неких тривијалних ствари и понекад пожелим то небо, а онда видим ово двоје моје деце и кажем: „Небо може да сачека” – каже Бјелица, од које су у неколико наврата и лекари дигли руке.

– Дешавало се да лекари постављају питање да ли ћу моћи уопште да примим терапију, а онда ми покажу прстом ка небу, као да је дошао час. Тада нисам могла ни да се молим, говорила сам: „Боже, ја сам толико сје*ана, помози, ја не могу више да се молим.“ Звала сам мати Ангелину да се моли за мене.

– Лек је смех и љубав. Нико не зна како му је и када суђено да оде. Деси се да се неко излечи, па га удари камион. Многи су тешко болесни, а да то не знају, али свако има шансу. Никада се нисам борила против болести, него за живот и здравље – истиче списатељица.

– Људи се плаше болести јер мисле да је прелазна или да ће их задесити ако су у близини болесника. Људи морају да почну да цене живот, ја то нисам знала. Сада налазе у кафани чекам уз Џејову песму „Угасила си ме” – уз осмех поручује Исидора, чија борба још траје.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*