ИСИС дигао у ваздух постројење хрватске ИНЕ! (ВИДЕО)

0

Терористи Исламске државе наводно су дигли у ваздух гасно постројење Хајан, које се налази 100 километара источно од Хомса, након што су око постројења и у њему поставили експлозив. Хрватски медији преносе да је у том нападу уништено и постројење нафтне компаније ИНА.

Терористи су снимак објавили на друштвеним мрежама, али о томе за сада нема службене потврде. Kао што је видљиво на службеним страницама, хрватска нафтна компанија ИНА је од 1998. године суделовала у активностима истраживања и производње у Сирији.

Kомплексна политичка ситуација у Сирији утицала је на положај Ине на блоковима Афамија и Хајан, а након објаве „више силе“ 26. фебруара 2012. године све активности на споменутим блоковима су суспендоване док се околности не промене.

Такође, ИНА на својим страницама пише како је захваљујући истраживањима на блоку Хајан објавила шест комерцијалних открића (Џихар, Ал Махр, Џазал, Палмира, Мустадира и Мазрур) са значајним налазиштима резерви нафте, кондензата и гаса.

Kако би на том простору могле да се спроводе нафтне операције основана је компанија ХПЦ (Хаyан Петролеум Цомпанy), заједничка компанија Ине (извођач) и ГПЦ-а (Генерал Петролеум Цомпанy), но због објаве рата Инина ђелатност на пољу Хаyан трајала је само 57 дана у 2012. години, пише „Јутарњи лист“.

 

 

 

 

Јутарњи лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*