ИСЛАНД због шпијунаже избацио ФБИ канцеларију из земље!

0

Исланд је избацио ФБИ из земље након што су сазнали да су их власти САД-а лагали о сврси њихове посете и да су били тамо само да би прикупили информације о WикиЛеакс-у.

Огмудур Јонасон, бивши министар унутрашњих послова Исланда, каже да је примио хитну поруку од власти САД-а у којој се каже да је “дошло до непосредног напада на базе података владе Исланда“ од стране хакера, и да ће они послати ФБИ агенте да то истраже. Међутим, по њиховом доласку је постало очигледно да није било никаквог напада и да су ФБИ агенти ту само да би тајно прикупили податке о WикиЛеакс-у и Џулијану Асанжу.

“Осморици или деветорици“ ФБИ агената је тада наређено да напусте земљу. WикиЛеакс има много чланова на Исланду, активиста које је захватио анти-естаблишмент Пиратске партије. Бригита Јонсдотир, лидер Пирата, је бивши члан WикиЛеакс-а која је радила са Асанжом на објављивању Kолатералног убиства 2010 године. ФБИ има форму када је у питању истраживање WикиЛеакс-а путем Исланда. У децембру 2010. године, амерички адвокат за Источни округ Вирџиније је тражио информације о Твитер налогу Јонсдотирове.

У судском позиву су наведене одређене одредбе завере које су усмерене на оне за које се сматра да су помогли. Херберт Снорасон, бивши члан WикиЛеакс-а некада близак Асанжу, је написао на свом сајту да је добио наређења 2. маја, укључујући и налог за претрес Гоогле-а за “све е-мејлове повезане са Гмаил налогом, сваком информацијом коју су имали о његовом идентитету и све што је поставио на Гоогле сервис.“

Извор: АГЕНЦИЈЕ / WЕБТРИБУНЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*