ИСПОВЕСТ Биљане Плавшић: Шешељ се радовао Ђинђићевом убиству, Милошевићу било жао

Биљана Плавшић (87), прва послератна председница РС и хашка осуђеница, открила је непознате детаље о сукобима у БиХ и кључним актерима тог времена - Радовану Караџићу, Ратку Младићу, Слободану Милошевићу и Жељку Ражнатовићу Аркану.

0

У исповести за месечник „Њузвик“ Плавшић, која је у Хагу осуђена због ратних злочина на 11 година затвора, и пуштена 2009, наводи да је признала кривицу, уз једини услов да не сведочи осталим оптуженицима, али да ју је Карла дел Понте мучила и терала да сведочи против Слободана Милошевића.

Karla del Ponte

– У једном моменту је била толико насилна да је скочила са столице и кренула ка мени, скоро да је хтела да ме удари. На столу је била нека велика пепељара коју бих јој, да је начинила још два корака, олупала о главу. Срећом, мој адвокат је био ту и предложио је паузу, те се то тако завршило – навела је Плавшић објашњавајући детаљно како је избегла то сведочење, али да су у тренутцима када су је притискали да сведочи, у њену ћелију у Шведској, испуштани „неки гасови, неки отрови“, и да су јој „уши биле црвене, а из носа цурила крв“…

Навела је да је Дел Понте хтела да је купи за бокс цигарета, али да је тада помислила да јој неће изаћи у сусрет, па нека је и убију.

Како је рекла, са Слободаном Милошевићем се одбила руковати на Палама током рата, због санкција према РС и прекида телефонских веза.

Слоба је Миру лудо волео

Биљана Плавшић каже да је Слободан Милошевић лудо волео Миру Марковић, која, с друге стране, њу није подносила још из времена док је била професорка у Сарајеву и није волела марксизам, а Мира је била ортодоксни комуниста.

Mira Marković i Slobodan Milošević

У Хагу, како је навела, није смела да комуницира са Милошевићем, па би само разменили по неколико реченица у шетњи, јер јој га је било жао.

– Говорила сам му да се у затвору ништа не може издржати без вере и божје помоћи, али он то упориште није имао. Замислите, шутирао је по ћелији Свето писмо које му је Амфилохије донео – препричала је.

Плавшић је казала и да јој је Милошевић деведесетих нудио да буде његов опозиционар и да јој је тада рекао да је и Војислав Шешељ на његовом платном списку и да га је плаћао да га критикује.

Шешељ ради за државну безбедност

Казала је и да јој је један бивши радикал испричао да Шешељ ради за државну безбедност Хрватске, а да је он то радио и у време комунизма, још осамдесетих док је радио на Факултету политичких наука у Сарајеву.

Vojislav Šešelj

– Шешељ је једини који је сарадник службе постао добровољно – казала је.

Испричала је да је, када је убијен Зоран Ђинђић, током шетње чула Шешеља да говори: „Како је ово добра вест…Наручуј прасиће да прославимо!“.

– Ја уплакана, а Милошевић стоји поред мене и каже: „Не разумем како се неко може радовати нечијој смрти“. Ето, и Милошевићу је било жао Ђинђића, иако су били политички противници – рекла је Плавшић.

Караџић је био страшна кукавица

Биљана Плавшић је рекла да јој је Милошевић казао да се Момчило Крајишник и Радован Караџић баве шверцом – да брат једног држи границу према Црној Гори, а другог на граничном прелазу Рача.

Radovan Karadžić

Наводећи да Караџића није занимао народ, пренела је да је умео у Београду да прокоцка и по 50.000 немачких марака, а као разлог за неслагање са њим навела је да су Срби продавали муслиманима муницију, а на њено питање да ли је то могуће и да ли мора тако, Караџић јој је, како тврди, одговорио са: „Мора“.

Плавшић је за Караџића рекла да је страшна кукавица, као и да је његова супруга Љиљана желела да буде као Мира Марковић и да је долазила на седнице Председништва РС и коментарисала, „јер јој је код куће било досадно“.

Испричала је и да је Караџић хтео да је убије, да ју је, у договору са Милошевићем хапсио, наређивао да је воде у лудницу…

Младић је био прави војник

За Ратка Младића, Плавшић је рекла да је био прави војник, велики патриота, човек за чије се прсте ниједан динар није залепио.

Ratko Mladić

За Сребреницу је навела да је жртвована, јер је САД-у и Билу Клинтону, био потребан добар разлог да се уплете у рат, односно да је све то била намештаљка.

У Бјељини не би било Срба да није било Аркана

Биљана Плавшић је рекла да у Бјељини не би било Срба да није било Жељка Ражнатовића Аркана, али и да је касно сазнала шта је он све радио и да је чинио злочине.

Упитана да ли би Аркан завршио у Хагу да није убијен, одговорила је: „Сигурно, сигурно…“

Њузвик/Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*