Ispovest Raspućinove ćerke: „Bio je divan čovek“ (FOTO)

0

Nema čoveka koji ne zna za sudbinu Grigorija Raspućina. Međutim, priča o Raspućinovoj ćerki Mariji pođednako je fascinantna!

grigori-rasputin-1916_14837068270

O ruskom mistiku Raspućinu i danas se svašta govori, a nemali broj priča odnosi se i na njegove seksualne avanture i mnogobrojnu decu koju je navodno imao. Ipak, ako je „otac Grigorij“ i imao vanbračnu decu, Marija je nastala u njegovom jedinom zvaničnom braku.

Raspućinova žena zvala se Praskovia Fedorovna Dubrovina, i sa njom je izrodio sedmoro dece – Mikhaila, Anu, Grigora, Dmitrija, Matrionu, Varvaru i Paraskevu. Troje je poživelo do odraslog doba – Dmitri, rođen 1895. godine, Matriona, rođena 1898. godine i Varja, rođena 1900. godine.

Matriona je promenila ime u Marija kada se preselila u Sankt Peterburg 1913. godine kako bi bila sa ocem.

Baš kao što je nakon 1918. godine isplivalo na stotine, pa i hiljade, lažnih naslednika Romanovih, isto se desilo i sa naslednicima Raspućina. Nakon što je dinastija Romanovih srušena, a Raspućin ubijen, u jednom trenutku izgubio se trag Raspućinovoj deci.

rasputindaughtercropped_14837068602
Tako je Los Anđeles Tajms javljao da su Mariju i Varju usvojili rođaci carske porodice, a da su ih zatim odveli u Sibir. Prema nekim navodima, Varja je 1925. godine umrla od tifusa, dok je Dmitri 1933. godine umro usled dizenterije.

Tvrdila je da može da stupi u kontakt sa mrtvim ocem

Marija se, s druge strane, vratila u Sankt Peterburg, gde se udala za Borisa Solovijeva, oficira Belog pokreta. Postoji čak i sačuvani Marijin dnevnik, u kome je, između ostalog, zapisala i kako smatra ju je mrtvi Raspućin svojim javljanjem u snovima i naterao na udaju.

“Tata je ponovo govorio sa mnom… Zašto mi svi govore isto – da treba da volim Borisa, i da moram da ga volim? On mi se uopšte ne dopada – zapisala je Marija.

S druge strane, ni Boris nije bio oduševljen Marijom – u svom dnevniku zapisao je da
„Marija nije bila dobra čak ni za seks“, jer je telo svake druge žene smatrao privlačnijim od njenog.

screenshot_2

Marija i Boris imali su dvoje dece – Tatjanu i Mariju, a Boris je 1926. godine umro od posledica tuberkuloze. Marija je nakon toga bila primorana da radi kao kabare plesačica.

Marija se 1930. godine priključila cirkusu braće Ringling kao krotiteljka lavova, i emigrirala je u Ameriku. Godine 1977. Marija je dala i intervju u kome je govorila o svom ocu i životu koji je vodila bez njega.

“Zašto ne bih bila krotiteljka lavova? Uostalom, već sam bila u kavezu sa boljševicima – prokomentarisala je u intervjuu svoju cirkusku karijeru Marija.

Knjiga „Žene iz cirkusa Amerike 1880 – 1940“ navodi i da se Marija predstavljala kao „ćerka ludog sveca i osobe od poverenja pokojnog cara Nikolaja“, što implicira da je koristila ime svog oca kako bi se dodatno proslavila. U lecima je pisalo i da Marija „izvodi magiju nad divljim zverima baš kao što je to njen otac radio sa ljudima“.

Marija se kratko zadržala u cirkusu – prestala je sa radom nakon što ju je medved napao. Nakon toga, udala se za jednog elektrotehničara. Od njega se razvela 1945. godine i zatim se zaposlila na brodogradilištu kao mehaničarka.

Marija je uspela da se izdržava samo svojim radom. Radila je u bolnici, davala je lekcije ruskog jezika i radila kao bejbisiterka pre svega kod ruske emigracije. Poslednjih godina života živela je Los Anđelesu od socijalne pomoći.

Marija je u toku čitavog svog života pokušala da ubedi ljude u to da Raspućin nije bio „negativac“. U svojim sećanjima opisala ga je kao „jednostavnog čoveka sa velikim srcem i jakim duhovnim moćima koji je voleo Rusiju, Boga i Cara“.

U saradnji sa novinarom Patom Barhamom napisala je svoje memoare „Raspućin: Čovek iza mita“, objavljene 1977. godine, iste kada je i umrla.

 

 

 

Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

*