Истина о томе ко је оборио Ф-117А, доступна свима недалеко од Москве!?

0

Текст специјално написан за „РУСКУ РЕЧ“, о бомбардовању СРЈ 1999. године и кинеске амбасаде, као и ообарању Ф-117А, открива многе тајне. Једна од тајни која је најзанимљивија Србим, јесте и тајна о обарању „невидљивог“ Ф-117А.

Преносимо вам део чланка из „Руске речи“:

КАКО ЈЕ ЗАПРАВО ОБОРЕН „НЕВИДЉИВИ“?

Ова прича, међутим, има веома неочекивани заплет. Рат у Југославији има још једну нерешену загонетку: како је оборен амерички „невидљиви“ авион Ф-117А.

Та машина је направљена за решавање специјалних и врло осетљивих задатака. Угласте ивице авиона, који више личе на бумеранг, него на класични авион, требало је да учине Ф-117А апсолутно невидљивим за радаре противника, захваљујући чему је амерички бомбардер могао некажњено да извршава борбене задатке у дубокој позадини противника. Те карактеристике је Ф-117А потврдио током Панамског конфликта и успешно је дејствовао у Ираку, али је у Југославији је доживео потпуни фијаско.
Српски извори тврде да је „невидљиви“ оборен застарелим совјетским противавионским ракетним системом С-125 „Нева“ и да је то урадила 3. батерија 250. бригаде Противваздушне одбране под командом Золтана Данија. Експерти, међутим, тврде да је тај ракетни систем потпуно застарео и да помоћу њега тако нешто не би могло да се постигне, јер његов радар физички не може да препозна авион направљен технологијом „стелт“. Срби су имали још један комплекс противваздушне одбране совјетске производње типа „Куб“, али ни он, по мишљењу експерата, по својим тактичко-техничким карактеристикама није погодан за пресретање авиона Ф-117А.

Дакле, шта се догодило?

Тајна обореног авиона Ф-117А откривена је случајно. У музеју научноистраживачког института „Тихомиров“ у Жуковском код Москве, иначе једног од водећих института за пројектовање радара, појавио се нови експонат: комад кабине злосрећног америчког бомбардера. Натпис испод експоната недвомислено говори да је циљ погођен ракетом руског противавионског ракетног система „Бук“. То објашњење је донело и нову недоумицу.
Наиме, српска армија тада није поседовала систем „Бук“, као што га не поседује ни данас. Што се самог авиона Ф-117А тиче, његови комади су се, на исто тако загонетан начин као и најновији противавионски ракетни систем, изненада појавили у подмосковском граду Жуковском, у Институту за аеро-наутику „Громов“, иначе главној научној установи Русије која се бави проучавањем нових материјала и технологија, а такође и тестирањем перспективне авионске технике.

Остају питања и недоумице, одакле тада војсци СРЈ систем „БУК“? Да ли су га Руси тајно допремили Србији? Да ли су Руси оборили Ф-117А? Одговоре на ова питања вероватно ће дати време!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*