ISTORIJA SE PONAVLJA: Hrvati poslali 300 vojnika na rusku granicu!

0

„Slanjem 300 vrhunskih vojnika u Litvaniju i Poljsku Hrvatska će učvrstiti svoj položaj u NATO, ali predsednica će morati da objasni Putinu u Moskvi da taj angažman nije usmeren protiv Rusije“, piše hrvatski „Jutarnji list“.

Hrvatska opozicija tražila je obrazloženje vladinog predloga o slanju 300 vojnika u sklopu NATO operacija, među kojima je i vežba na ruskoj granici, kao i odgovor hoće li to uticati na hrvatsko-ruske odnose koji su loši.

Prema pisanju hrvatskoj „Jutarnjeg lista“, zamerka je i što Sabor nije bio dovoljno informisan i što nije učestvovao u izradi tog predloga, a zasmetalo im je i što će Hrvatska da pošalje gotovo isti broj vojnika koliko i velike zemlje poput Nemačke (450), Kanade (450), Francuske (450) i Španije (450). Italija će poslati 160 vojnika, Rumunija 120, Belgija 100, susedna Slovenija 80.

– Mi smo po tome vojna velesila – zaključio je profesor prava Robert Podolnjak, i dodao da mnoge zemlje poput Portugala, Mađarske, Češke, Danske, Bugarske, Grčke i Turske neće ni učestvovati u ovim NATO operacijama.

Po prvi put neodlučni o NATO akcijama

Ovo je prvi put otkako je Hrvatska članica NATO saveza da se u njenoj javnosti otvara pitanje o tome da li treba učestvovati u nekoj operaciji, u koje su njeni vojnici godinama unazad išli po celom svetu.

„Vlast i opozicija raspravljaju o tome koliko vojnika da pošaljemo, ali niko ne priča o tome da li treba uopšte da učestvujemo“ piše autor Jurica Korbler za „Jutarnji list“.

Ove vežbe odvijaju se u jeku sve oštrijih reči koje razmenjuju Moskva i Vašington. Kako piše autor, ako je suditi po govoru predsednika SAD Donalda Trampa u Varšavi, kao i njegovog zamenika Majka Pensa u Podgorici, jasno je da američka administracija neće skrštenih ruku da posmatra šta se događa na jugoistoku Evrope, ali ni u istočnoj i srednjoj Evropi.

Hrvatska kao „dobra članica NATO pakta“ ne sme da zanemari ni svoje interese, koji su pre svega očuvanje mira u ovom delu Evrope, ali i u celoj Evropi. Ova vežba svakako će učvrtiti Hrvatski položaj u NATO-u, a to može da bude i opasnost po hrvatsku sigurnost, ocenjuje list.

Loši odnosi sa Moskvom

„Hrvatska je napokon shvatila da treba da popravi odnose sa Rusijom, a uskoro i Kolinda Grabar-Kitarović ide u posetu Moskvi. Biće to prilika da hrvatska strana kaže da njen angažman u EU i NATO nipošto nije usmeren protiv Rusije. Hrvatskoj bi mnogo više odgovaralo da prestanu tenzije između Amerike i Rusije, da se ukinu sankcije Moskvi i da hrvatski privrednici budu prisutniji na ruskom tržištu. Hrvatskoj ne bi odgovaralo ni da se zaoštre odnosi između Amerike i EU, jer bi u tom slučaju bila u vrlo nezgodnoj situaciji“ piše „Jutarnji list“.

Sa druge strane, Hrvatskoj je važno da učestvuje u ovakvim vežbama jer gotovo svo oružje koje nabavlja dolazi sa Zapada, što će verovatno biti trend i u budućnosti.

Hrvatska godinama nije imala kontakte sa Rusijom. Politički odnosi su bili krajnje zanemareni i zapušteni zbog čega je konačni gubitnik ipak bila Hrvatska.

Odlazak vojnika u Litvaniju i Poljsku delikatna je vojna misija i veliko spoljnopolitičko pitanje.

„Odlukom da sledi NATO interese jasno se svrstala i na spoljnopolitičkom planu“ piše hrvatski list.

 

 

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*