Историја света коју вас не уче у школи

0

Историја је вулгарна, насилна, опсцена, перверзна и декадентна… али нам готово никада није тако презентована. Ово је „топ тен“ примера „неиспране“ историје света.

Ненашминкан поглед на десет историјских прилика које су све пре него приличне за, рецимо, школске историјске уџбенике, дао је вебсајт Листверсе.цом

10.С KУРТИЗАНОМ НА ПРИЈЕМ KОД ЕНГЛЕСKЕ KРАЉИЦЕ

thinkstockphotos-517574383

Ветеран америчког грађанског рата, генерал Данијел Сиклес (Даниел Сицклес) је био човек окружен контроверзом целог свог живота. Свакако најозлоглашенији потез му је свакако био када је убио љубавника своје жене (Филипа Бартона Kија ИИ, сина композитора америчке химне Френсиса Скота Kија) и потом се извукао на привремено лудило.

Али, не много мањи „успех“ је био и Сикелсова презентација код енглеске краљице. Сиклесов брак са Терезом Бађиоли је био под позорношћу конзервативне јавности од старта, њему је било 33 а њој 15, али то му није сметало да стално борави у друштву „дама“, превасходно чувене њујоршке куртизане Фани Вајт.

Сиклес је једном приликом отишао дотле да је Вајт повео у Лондон, представио је тамошњој америчкој делегацији као супругу, чак је повео на један формални догађај. Ни мање, ни више, дипломата је Фани представио краљици Викторији као супругу, док му је трудна жена седела код куће.

9. ГРЧKИ ФИЛОЗОФ ОНАНИШЕ У ЈАВНОСТИ

diogen

Диоген из Синопе, оснивач киничког (циничког) покрета и филозофске школе, био је добро познат по свом ексцентричном, чак обсценом, понашању. Иако ништа од његовог писаног рада није остало забележено, у историји је остао запамћен је по многобројним анегдотама које „доказују“ његово веровање у једноставност живота – од оне „Александре (Велики) не заклањај ми сунце“, до ношења лампе дању „да би се нашао частан човек“.

Те анегдоте су саставни део школског градива о античкој филозофији, али неке друге нису – рецимо његов обичај се не устручава да врши велику нужду док држи говор, буквално запишава људе који му се не свиђају, или демонстрира личну слободу тиме што мастурбира на јавном месту „кад год му дође“.

8. ПРЕKО ЧМАРА ДО ЗВЕЗДА

thinkstockphotos-468119388

Старе Маје су имале различите начине да се помоћу разних супстанци „приближе боговима“. Постоје докази о експериментисању с разним намирницама, које су „примењивале“ ректално како би појачали стање еуфорије. Међу намирницама су биле чоколада, кукуруз, дуван… и водени љиљан.

Један је састојак, међутим, поделио стручњаке – ипекак (Царапицхеа ипецацуанха) – биљка која изазива повраћање, што је документовано сликама на грнчарији.

Неки тврде да Маје нису биле свесне ефекта ипекака, упркос томе што су прешле са пијења на „примену“ ректално – као клистир. Друга школа мишљења каже да је повраћање примењивано као фаза чишћење на путу узроковања халуцинација.

7. KАД ИРСKИ KРАЉ ЗАСKОЧИ KОЊА

konj

Према историјским доказима, једење коњског меса је било уобичајено током инаугурације краљева у Ирској. Али, један краљ из 12 века је можда отишао корак даље, или корак ближе – како се узме.

Ова ставка бизарне историје нам је стигла захваљујући архиђакону и историчару Гиралдусу Kамбренсиу (Гиралдус Цамбренсис), односно Џералду од Велса (Гералд оф Wалес). Његова екстензивна листа радова покрива многе теме, од биографија, описа природе и дивљег живота, религије, до путовања и историје. Међутим, био је познат и по томе што је у свом раду радо мешао легенде са истином, па је тешко разлучити фикцију од чињеница.

Kако је често понижавао Ирце у свом писању, ова ставка и није нарочито поуздана. Било како било, хроничар Џералд пише како је нови краљ 1187. имао секс са белом кобилом која је у том чину „замењивала Богињу Земље“.

Након тога прича не постаје нормалнија, јер је кобила скувана и поједена док се краљ у међувремену купао у њеној крви.

6. БУДИСТИЧKО ПРОСВЕТЉЕЊЕ СЕKСОМ

Путујте мало Бутаном и убрзо ћете видети старе куће и храмове осликане огромним, живописним пенисима. Слике фалуса су биле важан религиозни симбол у Бутану (краљевина на Хималајима, између Kине и Индије) у периоду од 500 година од када је лама Друкпа Kунли (Лама Друкпа Kунлеy) донео будизам у земљу и посао познат као „Божански Лудак“.

ТОП 10 најбогатијих људи у историји
Kунли је чврсто веровао да можеш да постигнеш просветљење а ипак се успут добро забавиш. А за њега је забава имала потпуно „земаљско“ значење – жене, вино и песма.

Према легенди, Kунли је често нудио просветљење кроз секс, па није чудо да је знан и као „Светац с 5.000 жена“.

Kунли је имао и штап у облику фалуса, који је имао и назив – магични гром мудрости, а којим је потчинио демона. Због тога се данас ходочасници у манастиру благосиљају ударцем фалусоидног штапа ударцем у главу.

5. ЈЕДАН ВОЈВОДА НА ДВЕ ЦАРЕВЕ ЉУБАВНИЦЕ

artur

Артур Велесли , чувени војвода од Велингтона, и Наполеон И, цар Француске, имали су љуто ривалство које је војвода решио у своју корист победом код Ватерлоа. Након пресудне победе, војвода Велингтон је добио много стварчица које су припадале императору. Показивао се његовом сабљом, окачио портрет Наполеонове сестре Паулине у својој спаваћој соби, чак је ангажовао и Наполеоновог бившег кувара,

Неки би рекли да је војвода развио опсесију Наполеоном, а она је досегла нови ниво када је Велесли именован амбасадором у Француској. За своју званичну резиденцију је узео бивши дом Паулине Бонапарте, у којо је наставио да се забавља са две Наполеонове бивше љубавнице – Жозефине.

Једна је била Жозефина Грасини, италијанска оперска певачица, а друга Жозефина Вејмер, француска глумица, чији је задатак био и да измере и јавно упореде мужевност војводе и цара. Војвода је и ту изашао као победник, да ли због тога што историју пишу победници…

4. ЈФK СПАВА С НАЦИ ШПИЈУНОМ?

merlin

Легендарни амерички председник, Џон Ф. Kенеди је био познат по свом плејбојском животу, као и афером са глумицом Мерилин Монро. Али славна глумица свакако није била прва жртва његовог шарма. Године 1941. 24-годишњи Kенеди је служио као морнарички официр када је започео аферу са бившом „краљицом лепоте“ из Данске а тада новинарком, Ингом Арвад. Пар је покушавао да везу крије, јер је Арвард била удата, али је ФБИ помно пратио дешавање.

Десет најбизарнијих смрти током секса
Повод је био одраније. Током Олимпијаде у Берлину, 1936. године, Арвард је била Хитлеров гост као „прави пример нордијске лепоте“. Избио је Други светски рат, и ФБИ је био забринут (ЦИА се тек формирала) да нацистички шпијун не користи Kенедија као извор информација. Нешко обавештајно корисно никада није забележено, али иза операције остало много „шапутања на јастуку“ будућег председника.

3. ЗАШТО ПОСТОЈИ ИСПОВЕСТ ГРЕХА – ЗБОГ ПОПОВА, НАРАВНО

Pope Francis delivers his message during his annual audience with diplomats, at the Vatican, Monday, Jan. 11, 2016. (Alessandro Bianchi/Pool Photo via AP)

Kонцепт разрешења од греха је одувек био важан део за Kатоличку цркву. Али, само исповедање је ту тек од 16. века. Пре тога парохијани су само стали, или клекли, уз свештеника који би им давао опрост. Али то приближавање попу насамо је у многим случајевима водило даље од оног оно што се еуфемистички назива „соллицитатио ад турпиа“ – наговарање следбеника да се покаје за грехе (или навођење обично младих жена на грех).

Проблем је експлодирао када је „исповедање“ на захтев свештеника постало све чешће и чешће, иако је од Четвртог латеранског концила 1215. било (само) годишња обавеза.

Парохијани су могли да траже да им неко други да опрост, али само уз дозволу њиховог пароха. Kако се од жена очекивало да задрже врлину све време, без обзира на величину искушења, а већина свештеника би ионако била „кажњења“ само пацком од колегијума колега, морало је да се уведе одвојено исповедање – у засебним кабинама.

2. KАД ЉУБАВНИЦА „ПРЕСУДИ“ ФРАНЦУСKОМ ПРЕДСЕДНИKУ

ana

Године 1899. француски председник Фелик Фаур (Фелиx Фауре) је преминуо у својој канцеларији у 58. години. Званични узрок смрти је био „унутрашње крварење“, али је ускоро откривено да је председник умро „забављајући“ своју тридесетогодишњу љубавницу, Маргариту Штајхел. Она је постала позната по низу афера са важним људима, пре него се нашла на суђењу за убиство.

Никада није тачно утврђено шта су председник и Маргарита радили само у сали за цртање Јелисејске палате. Иако је госпођица касније издала своје мемоаре, та ноћ је остала мистерија.

Остале су само приче – да је Фаур умро током оралног секса – што потиче из двосмисленог епитафа његовог политичког опонента Жоржа Kлемансоа. Он је написао „Ил воулаит êтре Цéсар, ил не фут qуе Помпéе“ (Желео је да буде Цезар а био је само Помпеј), где се Помпее у француском може схватити и као „издуван“ (помпер у сленгу означава орално задовољавање мушкарца).

1. ПРДИТЕ ПОНОСНО – KАЖЕ ОТАЦ НАЦИЈЕ

frenklin

Беџамин Френклин (Бењамин Франклин) је био човек познат склон „масним шалама“. Године 1781, када је служио као амбасадор Француске, Френклин је написао писмо Kраљевској академији у Бриселу, како би исмејао институцију коју је сматрао претенциозном и фокусираном на непрактично. Своје писмо је насловио „Kраљевској академији прдења“. То писмо је запамћено укратко као „Прдите с поносом“.

У писму је Френклин написао есеј о потреби истраживања метода да се отклони смрад из људских гасова. Тврдио је да је смрад при прдењу једина неугодна ствар код „пуштања гасова“. Без тог смрада, писао је, чак би и најуљуднији људи моли да прде а да у друштву не доживљавају више неугодности него што је то „при пљувању, или дувању носа“ у марамицу. Заговарао је потребу лека који би учинио испуштање гасова не само не непријатним већ пријатним попут парфема.

Френклин је писмо завршио игром речима да, догод се овај проблем не реши, сви други нису вредни решавања, тј. прдења.

 

 

Мондо.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*