Истраживања: 80 одсто запослених Срба жели да им послодавац обезбеди оброк

0

Готово 80 одсто запослених у Србији заинтересовано је да им послодавац понуди уравнотежен, здрав и квалитетан оброк током радног времена у компанијским ресторанима, доставом хране или давањем ваучера који се могу заменити за оброке у ресторанима или супермаркетима, резултати су истраживања које је обавио Ипсос на узорку од 405 запослених са подручја читаве територије Србије.

„Очигледан је интерес запослених за увођењем исхране у току радног времена, базиран на идеји о квалитетној и здравој исхрани као предуслову здравља и радне ефикасности и на финансијским користима за запосленог овог модела корпоративне подршке“, каже се у истраживању.

Према истраживању, 95,8 одсто запослених у Србији (без обзира на власничку структуру или претежну делатност својих компанија) једе у току радног времена, а њих око трећина доноси од куц́е припремљену храну на посао што указује на однос према квалитетној исхрани али и на битан аспект штедње на овај начин.

Послодавци не обезбеђују и оброке

Чак 70 одсто запослених нема никакву исхрану организовану од стране послодавца током радног времена. Одсуство организованог решења за оброк у току радног времена је већи проблем у малим и средњим предузец́има, јер највец́е компаније (у оба сектора: приватном и јавном) чешц́е имају решење за организовани облик исхране запослених.

Ситуација у Србији се по овом питању веома разликује од прилика у земљама чланицама ЕУ. Искуства земаља Европске уније које примењују ваучере за оброк запослених, показују да су позитивни ефекти овог програма подизање нивоа продуктивности запослених, повећање куповне моћи радно способног становништва и пораст јавних прихода. Дневни максимални износ који послодавац може без плаћања пореза да потроши на исхрану запосленог у току рада креће се од €3.33 у Румунији до €11.95 у Пољској.

– Србија би требало да се усклади са праксом европских земаља и реши питање оброка запослених, а да би се то постигло, социјални партнери, представници послодаваца, синдиката и власт би морали да раде заједно на прилагођавању законског оквира. изјавио је Дејан Радосављевић – директор истраживања у Ипсосу.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*