Истраживање: Већина Црногораца неће у НАТО

Испитивање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) открило је да иако Ђукановићева ДПС има највећи рејтинг чланство у Алијанси нема већинску подршку

0

Већина грађана Црне Горе, која је учествовала у истраживању Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), против је чланства те државе у НАТО, иако је она то већ постала, и за чланство је те земље у ЕУ, а појединачно од политичара и даље најбољу оцену има председник Црне Горе Филип Вујановић, са просеком од 2,75, док је лидер владајуће ДПС Мило Ђукановић трећи са просеком од 2,48.

Истраживање је спроведено од 5. до 26. јуна на узорку од 1.32 испитаника.

Ђукановићева ДПС има највећу подршку грађана (39 одсто), а следи Демократска Црна Гора Алексе Бечића, коју подржава 19,9 одсто грађана Црне Горе.

Трећа партија по снази је опозициони Демократски фронт (ДФ) који, према истраживању ЦЕДЕМ-а, има подршку 11,6 одсто грађана.

Кад је реч о рејтингу партија, Демос Миодрага Лекића бележи подршку од 5,9 одсто испитаника, док Социјалистичку народну партију (СНП) подржава 4,9 одсто испитаника.

Грађански покрет Ура подржава четири одсто испитаника обухваћених истраживањем, док Социјалдемократску партију (СДП) Ранка Кривокапића подржава 3,9 одсто испитаника.

Социјалдемократе Ивана Брајовића имају подршку 3,2 одсто грађана обухваћених истраживањем, док Бошњачку странку (БС) подржава 3,1 одсто испитаника.

Кад је реч о бојкоту парламента, из ЦЕДЕМ-а су саопштили да 24 одсто испитинака сматра да ће се опозиција вратити у Скупштину Црне Горе, док 23 одсто њих верује да неће.

Истовремено, 50 одсто испитаника нема став по том питању.

Што се тиче НАТО, 38,7 испитаника подржава чланство у Алијанси, њих 39,8 одсто је против, док 21,5 одсто нема став.

Више о 56 одсто испитаника сматра да би Црна Гора требало да буде чланица Европске уније (ЕУ), док њих 23,1 верује супротно.

Председник Црне Горе Филип Вујановић, те лидери Демократа и ДПС-а, Алекса Бечић и Мило Ђукановић, најбоље су оцењени политичари у нашој земљи.

Тако је Вујановић, на скали од један до пет, добио просечну оцену 2,75. Вујановића у стопу прати Бечић с просечном оценом 2,72 док је лидер ДПС-а, Ђукановић, добио просечну оцену 2,48.

Четврти на скали је председник Уре, Дритан Абазовић с просечном оценом 2,24. Премијер Душко Марковић нашао се на петој позицији, с просечном оценом 2,19.

Радом Владе Црне Горе веома задовољно 9,2 одсто испитаника, док је веома назадовољно њих 27,4 одсто.

Готово 40 одсто испитаника сматра да је Црна Гора кренула погрешним путем, док њих 25,4 одсто сматра да наша земља иде правим путем.

Истовремено је и ниже укупно поверење грађана у институције Црне Горе, саопштио је ЦЕДЕМ.

Кад је реч о спољној политици Црне Горе, 27.2 одсто испитаника сматра да би земља требало да се ослања на Европску унију (ЕУ), а на Сједињене Америчке Државе (САД) – 15,4 одсто испитаника.

Сваки пети испитаник – њих 20,5 одсто, сматра да би Црна Гора у спољној политици требало да се ослони на Русију.

Грађани Црне Горе највише верују образовном систему (51,1), док Српској православној цркви (СПЦ) верује 45 одсто испитаних грађана.

На трећем мјесту по поверењу у институције нашао се здравствени систем (43,1), док је на четвртом месту полиција (40,2).

Институцији Председника Црне Горе верује 37,6 одсто испитаника, колико верује и Делегацији Европске уније у Црној Гори.

Војсци Црне Горе верује (36,7), док црногорском судству верује 35,9 одсто испитаника. Невладиним организацијама у Црној Гори верује 35,1 одсто грађана, док НАТО-у вјерује 33,1 одсто испитаника.

Влади Црне Горе верује 32,2 одсто испитаника, док најмање поверење грађана имају Скупштина Црне Горе (31,7), политичке партије (25,1) и Црногорска православна црква (21,1), пренела је РТЦГ.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*