Истраживање: За улазак у НАТО 11% грађана, против 84%

0

Чланство Србије у НАТО подржало би 11 одсто грађана Србије, пет одсто је неодлучно, а 84 одсто је против, саопштио је Институт за европске послове.

Истраживање института спроведеног од 10. до 17. марта показало је да 40 одсто грађана сматра да улазак Србије у НАТО представља услов за прикључење ЕУ, да је тај став заступљенији код мушкараца млађих од 45 година, са завршеном средњом школом као и становника Источне и Јужне Србије.

Наводи се да 17 одсто не зна одговор на ово питање, док 43 одсто мисли да Србија не мора да постане чланица НАТО-а уколико жели у ЕУ.

Политичар који највише подржава блиске односе са НАТО-ом, како се наводи, по мишљењу 23 одсто грађана је лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, петина сматра да је то председнички кандидат владајуће коалиције Александар Вучић, а 16, 6 одсто сматра да је то председнички кандидат Вук Јеремић.

Нешто мање од 30 одсто грађана не зна одговор на ово питање, док су остали политичари поменути у мање од два случаја.

Kада су у питању разлози бомбардовања Србије, истраживање је показало да нешто мање од 40 одсто грађана главни разлог сматра политику Слободана Милошевића, 17,6 одсто тврди да је разлог етничко чишћење Срба на Kосову, 11,3 одсто наводи политичке интересе, док око 7 одсто грађана не зна да наведе ниједан разлог.

Остали одговори помињу се са фреквенцијом мањом од пет одсто и тичу се стратешког положаја Kосова, негативног става према Србији и њеном развоју, као и војних и економских интереса САД, демонстрације моћи и етничког чишћења Албанаца на Kосову.

Извињење НАТО-а због бомбардовања прихватило би нешто мање од трећине грађана, четири одсто је неодлучно, док 64 одсто не прихвата извињење.

Петина грађана види корист од чланства у НАТО-у, сваки десети грађанин не зна да одговори на ово питање.

Од чланства у НАТО-у не види корист 70 одсто, а то су пре свега мушкарци, грађани старости од 45 до 59 година, као и испитаници са највише завршеном средњом школом, наводи се у саопштењу.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*