ИТАЛИЈАНИ: Европа мора да плати цех ратова и глади

0

ЕУ је ставила кредибилитет на коцку током избегличке кризе – заједница у којој се учествује само када постоји економска корист не може трајати, каже за „Дојче веле“ левичарка Лаура Болдрини, председница италијанског парламента. Део интервју преносимо у даљем тексту.

„Од почетка године је више од 94.000 миграната преко мора стигло у Италију. Суочена са трагедијом ових димензија, Европа затвара своје границе, а локалне власти у Италији често показују нестрпљење.

Kако смо дошли до ове тачке?

До ове тачке смо дошли комбинацијом разлога пред којима смо предуго затварали очи. У Африци има пуно нерешених сукоба и претеране концентрације богатства у рукама малих елита, што многе приморава да траже боље услове живота на другим местима. Затим, постоји егоизам и кратковидост, не свих, али многих европских држава. Желим да направим разлику, јер је Европска комисија у последње две године вец́ показала да би расподела миграната могла да буде решење проблема.

Да ли је ова појава потцењена?

За мене је очигледно да је потцењена. Постоји склоност илузији да ратови, диктатуре, глад – могу да постоје у нашој близини, а да ми Европљани не платимо цех. А ми Италијани, посебно, наставили смо да разматрамо „хитан случај“ – изузетан и непредвидив феномен – мада је то питање сада јасно структурално, па због тога не захтева импровизоване, већ дугорочне одговоре.

Најновије изјаве из неких источноевропских земаља показују недостатак солидарности.

Да ли мислите да ће се нешто променити након одлуке Европског суда правде који ће вероватно одлучити да су чланице ЕУ обавезне да прихвате распоређивање потражилаца азила из друге чланице?

Надам се, јер је Европска унија на прерасподели миграната ставила на коцку свој кредибилитет. Заједница у којој неко учествује само када постоји значајна економска корист не може трајати. Из тог разлога, добро је што је Kомисија покренула – као што већ дуго предлажем – поступак против оних који одбацују примену заједничких одлука.

У међувремену, италијанска влада је променила је родно право, односно закон који деци имиграната рођеним у Италији даје држављанство.

Не може бити политичких спекулација о праву стотина хиљада де факто Италијана. Они који говоре о „лаком добијању држављанства“ лажу: критеријуми су селективни и ригорозни. Потпуно искључење тог права може изазвати само огорченост и непријатељство. Држављанство је циљ који олакшава интеграцију, то је најефикаснији алат за стварање истинске сигурности.

Према истраживању института Епицентер и Тимбро, у Европи постоји „неизбежан пораст“ популистичких снага.

Да ли сте забринути због ове појаве?

То је алармантна појава која је захватила Европску унију у тренутку када је најслабија у својој историји. Али, надати се да ће олуја да прође сама по себи није одговор. Европа такође плац́а због своје непотпуне изградње. На популистички притисак, на мрачне силе које заговарају анахрони повратак на државне границе, мора се реаговати поновним покретањем првобитног пројекта: федералног савеза држава. Тек тада европске државе, велике или мале, могу имати наду да ц́е и даље бити релевантне у светској конкуренцији.

Да ли верујете да је политика штедње допринела порасту популизма?

Политика штедње је била најдрагоценији савезник популиста, јер је показала тврду страну Европске уније, која није била од користи у борби против кризе. Ако желимо да зауставимо игру популиста, Европа мора поново открити своју социјалну позадину, ставити посао и одрживи развој у центар својих програма. Брисел мора нагласити да је приметио драматично смањење средње класе, огромну незапосленост младих. Један начин би могао бити, на пример, европски додатак за незапосленост. Ако би ЕУ то учинила, грађани би радикално другачије преципирали ЕУ.“

Лаура Болдрини, 1961, је од 2013. председница италијанског Представничког дома парламента у који је ушла на листи левичарске партије СЕЛ (Лево Екологија Слобода).

Пре тога је 14 година била портпарол агенције УН за избеглице, УНХЦР-а, а пре тога новинарка јавног сервиса РАИ.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*