Италијански кувар: Српски ћевапи су идеална храна „с ногу“!

Ђанлука Томази, чувени италијански кувар каже да је овај специјалитет идеална "храна с ногу", али и у ресторану

0

ЋЕВАПИ су идеална „храна с ногу“! Уз мало салате, кромпира и соса, и у ресторану и на улици се могу јести мале порције, много практичније него кад јело „намотавате“ на виљушку. Говори овако, ексклузивно за „Новости“, чувени италијански кувар Ђанлука Томази, мајстор „фингер фуда“, како у свету зову „храну с ногу“. Томази, иначе дугогодишњи репрезентативац и капитен италијанске кулинарске репрезентације, познат по специјалитетима од свежих намирница, ових дана борави у Београду и открива гастрономске тајне у припремању и сервирању „фингер фуда“.

Љубав према кувању, која га прати од детињства, данас га сврстава у сам врх светског кулинарства.

– Храна се не баца. То су нека култура и однос који долазе из породице, максимално се користе сви хранљиви састојци и све мора да буде свеже, разноврсно и укусно. „Фингер фуд“ и с те стране испуњава стандарде, јер су порције мале и готово да нема остатака, а гости у једном оброку могу пробати више различитих укуса – каже нам Томази.

Иако Срби на италијанске специјалитете попут пасте, шпагета и пице гледају као на домаћа јела, наш саговорник указује да је најважније наћи прави баланс укуса, а предност даје – пасти.

– Италијанска кухиња није комплексна, све је у свежим састојцима који се брзо кувају и спремају и који у најбољем могућем светлу представљају природне састојке који се користе. Оно по чему смо ми као нација познати јесте паста, која с маслиновим уљем може да игра главну улогу. Само кување пасте је права уметност.

Чувени кувар је, иначе у српској престоници боравио као гостујући предавач на мастер-клас тренингу, у „Хорека центру“ компаније „Метро“, где је посебно нагласио да би своје умеће у прављењу „хране с ногу“ показао и на ћевапима, верујући да би 20 грама ћевапа у свакој порцији савршено одговарало и укусу наше, махом гурманске нације.

С. Видачковић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*