ITALIJANSKI MINISTAR: Italijanske luke neće primati brodove sa migrantima

0

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini poručio je stranim nevladinim organizacijama da njihovi brodovi kojim spasavaju migrante u Sredozemnom moru neće moći da pristanu u italijanske luke

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini poručio je danas stranim nevladinim organizacijama da njihovi brodovi kojim spasavaju migrante u Sredozemnom moru neće moći da pristanu u italijanske luke nakon čega su ga one optužile za fašizam.

Salvini koji je lider desničarske Lige i zamenik premijera Italije, naveo je to na Fejsbuku i Tviteru zaoštrivši retoriku sa nevladinim organizacijama nakon što je brod sa migrantima Akvarijus upućen u Španiju jer mu je zabranjeno pristajanje u Italiju.

Salvini je obećao da će nastaviti da sprečava strane humantiarne brodove da ulaze u italijanske luke dok se Evropa trudi da pronađe način za podelu odgovornosti kada je reč o migrantima koji iz ratnih zona i siromašnih zemalja pokušavaju da uđu u Evropsku uniju.

On je naveo da se druga dva broda nevladinih organizacija Lajflajn i Sifuks nalaze kod libijske obale čekajući migrante koje su ostavili krijumčari ljudima.

„Trebalo bi da znaju da Italija više ne želi da bude saučesnik u biznisu ilegalne imigracije i zato će morati da se upute ka drugim lukama ali ne italijanskim“, naveo je Salvini.

Oba ova broda plove pod zastavom Holandije.

Italija smatra da krijumčari ljudi koriste humanitarne nevladine organizacije što one odbacuju. Rim takođe navodi da samo migranti koje spase italijanski brodovi mogu da uplove u italijanske luke.

Na Salvinijev post na Fejsbuku jedna od ovih NVO Mišen Lajflajn reagovala je tvitom na nemačkom jeziku: „Kad nas fašisti promovišu…“

Iznervirani Salvini je uzvratio na Tviteru da „uvrede i prenje“ neće zaustaviti“ Italijane i da oni sami vode svoju zemlju.

Italija i Francuska pokušale su juče da zakopaju sekire oko diplomatskog spora zbog odbijanja Rima da primi Akvarijus.

Brod je krenuo sa Majorke u subotu ujutru i očekuje se da će stići u Valensiju sutra. Prvobitno je prevozio 629 migranata, ali neki su kasnije prebačeni na dva italijanska broda koji su ispraćeni u Španiju.

U međuvremenu, anketa koju je objavio italijanski list „Korijere dela Sera“ pokazuje da se 59 procenata Italijana slaže sa odlukom vlade da blokira neitalijanske brodove navodeći da će to obeshrabriti krijumčare ljudima.

Takođe, 68 odsto Italijana ocenjuje da je Salvini dobro postupio kada je „podigao glas“ zato što će tako ostatak Evrope čuti zabrinutost Italije da bi, kako je on rekao, mogla da postane „veliki izbeglički kamp“.

Više od 1,8 miliona migranta stiglo je u Evropu od 2014. godine a u Iitaliji je trenutno smešteno više od 170.000 tražilaca azila kao i, kako se procenjuje, 500.000 neregistrovanih migranata.

POSTAVI ODGOVOR

*