Иван Ак­са­ков за­слу­жу­је ули­цу у Бе­о­гра­ду

0

Иван Сер­ге­је­вич Ак­са­ков (1823–1886) био је познати руски писац, публициста и један од заговорника свесловенског покрета.

Бавио се друштвено-политичким радом, литературом, публицистиком и заузима посебно место у руској култури и историји. Неколико пута био је хапшен и прогањан због својих политичких ставова и напредних идеја. Његово обимно и разноврсно стваралаштво објављено је у десетине томова. Аксаков је често био на путовањима, углавном, у словенским земљама, где се лично упознао са водећим политичким и књижевним личностима западних и јужних Словена. Одиграо је велику улогу у ослобађању Срба, Црногораца и Бугара од отоманске империје.

Тим поводом, поједине словенске земље одлучиле су да у свом главном граду нека улица добије његово име. Бугарска престоница Софија је то већ учинила, а чак су и један град назвали Аксаково. Стога сматрамо да овај писац, патриота и велики словенски трибун и те како заслужује да у Београду добије улицу са својим именом, чиме би се још једном потврдила трајна блискост и пријатељство са братским руским народом.

Обраћамо се управи града Београда и Комисији за именовање улица и тргова да овај предлог узму озбиљно у разматрање и тиме покажемо општу солидарност и захвалност овом знаменитом руском писцу и друштвено-политичком раднику.

Др Зорица Савковић, др Милутин Ђуричковић, Београд 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*