Иван Пернар: Скандал мајстор или борац за људска права?!

Загрепчанин Иван Пернар у политичке воде је упловио 2009, али шира јавност на Балкану са његовим ликом и делом интензивније се сусреће последња два месеца.

0

Тридесетједногодишњи виши медицински техничар у Хрватској је постао познат 2011. године током антивладиних протеста широм земље који су организовани преко друштвене мреже Фејсбук.

Такозвана „Фејсбук револуција“ имала је за циљ да изнуди оставку тадашње премијерке Јадранке Косор, а демонстрације су добиле масован одзив током којих је хрватска власт упирала прст у опозицију наводећи да Пернар ради за њене интересе, док је опозиција тврдила да подржава антивладине демонстрације, а не Пернара.

Од Пернара су се тада оградили и левичари, анархисти, бранитељи и навијачи, оптужујући га да је марионета политичких странака и капиталиста, медији су се питали зашто је на свом Фејсбук профилу подржао Хрватски национални фронт, као и бројне групе које величају „развој националне свести”.

Исте године, Пернар оснива странку Живи зид, а након парламентарних избора у Хрватској у јесен ове године, улази у клупе хрватског Сабора на позицији опозиције. Осим што је један од четворо потпредседника странке, Пернар је и члан Главног одбора Живог зида.

Вртоглаву популарност на Балкану Пернар управо добија захваљујући посланичком месту и свом говору у Сабору који је одржао крајем октобра.

Видео-снимак у којем говори против хрватског чланства у ЕУ и НАТО за само неколико дана захваљујући друштвеним обишао је Балкан уздуж и попреко. Говором у којем истиче да „Америка у НАТО о свему одлучује, а ми смо тамо само слуге које слушају и раде оно што им се каже“, донео му је многе симпатије, али и оштре критике. О њему и ономе што је изрекао данима се расправљало.

Због запаљивог говора у хрватском Сабору, Пернар је био оптуживан да је „руски човек“, али је недавно за телевизију Н1 руски амбасадор у Хрватској, Анвар Азимов изјавио да га не познаје нити се икада сусрео са њим.

“Поштујем га као члана Сабора, он изражава своју принципијелну тачку гледишта. Сваки саборски заступник има право на своје мишљење, које ми треба да поштујемо. Особно на Пернара гледам са симпатијом, али сматрам да би можда његове изјаве требало да буду више избалансиране. Пернар дефинитивно није агент Кремља, није агент Москве. То би ја требало да знам као амбасадор, тако да он то сигурно није. Он је искусна особа и сматрам да може имати лепу политичку будућност”, рекао је Азимов.

Пернар је својим статусом на Фејбуку у коме је написао да је Хрватска починила геноцид у Јасеновцу, поново средином новембра узбуркао балканску јавност.

Како је хрватски портал “Индекс” тада навео, Пернар је недавно рекао и да Срби нису починили геноцид у Вуковару.

“Приметио сам да код дела Срба да се боје да ће бити етикетирани као геноцидан народ ако признају геноцид у Сребреници. Па ето, читао сам књигу ‘Демонизација Срба’ од Емила Влајкија и та књига ми је отворила очи јер ми је показала да су и други народи у историји чинили ужасне ствари, али нису етикетирани као геноцидне”, навео је Пернар.

Од ових његових тврдњи оградила се и његова странка Живи зид, наводећи да “историју треба препустити историчарима”.

ivan_pernarИван Пернар је у далеком сродству са Иваном Пернаром, истоименим хрватским политичарем и послаником Хрватске сељачке странке који је 1928. године био рањен приликом атентата у Народној Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Пуниша Рачић, посланик Народне радикалне странке убио је тројицу, а ранио двојицу посланика ХСС.

Пернар је на Фејсбуку писао и да се стиди што је део парламента који гура црногорски народ у рат, а ушао је у жестоку расправу са Туђмановим сином рекавши му да је “због политике његовог оца који се безброј пута састајао с ратним злочинцем и ширитељем великосрпске идеје Слободаном Милошевићем и договарао поделу Босне, дошло је до бесмисленог рата између ХВО-а и Армије БиХ, а који је довео до страдања и патње хрватског народа у БиХ“.

Недуго потом, Пернар је објаснио зашто све чешће говори о регионалним темама, јер његова прича, како тврди, није прохрватска ни просрпска, већ прољудска.

„Разлог зашто сам прешао границе своје земље је у томе што моја прича није прохрватска, просрпска или пробошњачка, него прољудска, а људи то осете“, написао је Пернар на Фејсбуку.

Како је навео, стално нас уче да гледамо себе и „своје“, да смо ми најбољи, а други најгори, да су сви други криви, а ми невини.

„Покушавају нам приказати црно бели свет, а сви знамо да свет није црно бели и да они који нас газе и тлаче нису наши суседи него клика из Вашингтона и Брисела“, навео је Пернар.

Осим својим изјавама, Пернар је пажњу јавности задобио и многобројним скандалима. Два пута је напуштао телевизијски студио усред емисије.

Током емисије ХРТ „Недељом у два“ Пернар је напустио студио након 15 минута уз образложење да му се не допушта да до краја одговори на питање.

Пернар је током гостовања изјавио да је ХРТ „партијска телевизија у служби ХДЗ-а“, као и да су афере ХДЗ-а „игнорисане као да никада нису постојале“ и да ХТВ „системски прикрива корумпираност правосудних институција“.

Из студија загребачке ТВ З1 изашао је, како је навео, због тога што му водитељ није дао да каже истину о (водитељу Недељом у 2 Александру) Станковићу.

Аутор је две књиге о монетарној политици „Како је настао новац“ и „Механика новца“ у којима, како тврди, објашњава како функционише наш финансијски систем и зашто је дошло до кредитне и економске кризе.

На друштвеним мрежама објављена су и снимци Пернарових свађа из трамваја након што га је ухватила контрола без карте, али и свађе с путницима, пренели су средином новембра хрватски медији.

Последњи у низу скандала догодио се у суботу када је Пернара испред загребачке народне кухиње вербално и физички напала једна жена док је снимао ред за храну. Том приликом нико од присутних није му притекао у помоћ, нити се је придружио нападу, истакли су медији у Хрватској.

Р. Ценић, Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*