Ивана Јеремић: Декларација Србије и РС је провокација

1

Најављена Декларација о заштити и очувању српског народа између Србије и Републике Српске, у тренутку када на Балкану владају тензије, представља додатну провокацију, оценила је Ивана Јеремић, заменица главног уредника Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС). Она додаје да не може да тврди да иза те провокације стоји намера.

„Ако прочитате шта би требало да садржи декларација између Србије и РС, то су одредбе да могу да користе ћирилицу, да се изјашњавају као Срби, што им већ нико не брани и суштински није промена, али шаље поруку да се солидаришемо и повезујемо са људима из РС. Шаље поруку да поново уносимо неки раздор“, објашњава гошћа Новог дана.

Према њеном мишљењу, најављена декларација подсећа на причу о референдуму у Републици Српској, која се како каже, покрене чим понестану друге теме за кампање.

Босна и Херцеговина тврди да је став Србије лицемеран јер с једне стране пружа руку помирења, а с друге најављује декларацију. Јеремић каже да је ствар контекста у коме се она усваја и колико је заиста неопходна у овом тренутку.

„Јачање националног идентитета на Балкану нас никада није одвело у бољу будућност. Ово је потпуно погрешан тренутак да инсистирамо на оваквим стварима, а притом нас ништа не спречава да јачамо свој језик и културу“, објашњава заменица уредника ЦИНС-а.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је формиран тим који ће радити на писању Декларације о заштити и очувању српског народа, мада јавности још није познато ко ће у том тиму бити. Гошћа Новог дана истиче да то ко је у тиму може значајно да утиче на то како ће декларација изгледати.

„Зорана Михајловћ најжешће нападана министарка“
Министарка Зорана Михајловић и председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност најавила је усвајање Закона о родној равноправности, за који каже да доноси слободу, и затражила подршку за тај закон. Закон је представила у ауторском тексту објављеном у Вечерњим новостима под насловом „Нисмо рођене само за варјачу“.

Ивана Јеремић каже да не треба причати само о уделу жена на руководећим позицијама, већ и како се према тим женама јавност понаша. Као пример наводи управо министарку Зорану Михајловић, једну од четири жене у актуелној Влади Србије, за коју каже да је од свих министара нападанија најчешће и најжешће, а многи коментари тичу се њеног физичког изгледа и питања да ли је нашминкана и колико.

„Премијерка Ана Брнабић је коментарисана због тога ког је сексуалног опредељења, како се облачи и да ли се шминка, а не због тога како ради. Извештавање о женама увек је потковано тиме како оне изгледају, какве су мајке, жене… све сем онога о чему би требало да говоримо“, напомиње Јеремић.

Истиче да су двоструки стандарди највећи проблем нашег друштва, и да када су у питању напади на жене стаје се у одбрану и заштиту „наших“, али се ћути о свим осталим случајевима. Као пример поново спомиње министарку Михајловић која није стала у заштиту одборнице ДС из Вршца, којој је локални медији, између осталог, упутио и сексистичке поруке.

„На случају Братислава Гашића могла је да се примети та лицемерност. Уколико Закон о родној равноправности има нешто конструктивно, било би добро да га донесемо што пре, али закон није довољан ако се друштво не промени и не прихвати да су жене данас на руководећим позицијама и да су итекако способне“, каже Јеремић.

Блиц је у свом недељном издању објавио текст под насловом „Да ли (не)волимо жене директорке“, а у ком се представља поменути закон. Ивана Јеремић каже да се из наслова може наслутити у ком смеру иде текст и да се поставља питање да ли су жене довољно квалификоване или не за позиције које обављају.

„То је разлика између тога да дате квоте и имате систем заслуге, да ће некоме бити јасно зашто је неко добио одређену позицију“, закључује гошћа Новог дана.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*