Ивана Мићевић: Дарвин

Још једном се показало да су за друштво, од оних који не знају ништа много, опаснији они други, који знају нешто, а мисле да знају све

0

НИ годину дана није прошло од како су таблоиди у уста озбиљном физичару ставили тврдњу да је Земља равна плоча. Само зато што нису разумели његов друштвени експеримент и поигравање са научним теоријама. Није била тако давно ни општа хистерија због тврдње да ММР вакцина изазива аутизам. А све због истраживања Ендрјуа Џеремија Вејкфилда, потврђеног варалице који је фалсификовао резултате.

Ових дана добили смо нови квазинаучни спектакл – оспоравање теорије еволуције! Да је био научни, покренула би га студија у престижном научном часопису, а не петиција достављена медијима. Међу потписницима су само два професора биологије, а од најављена 52 академика, САНУ је потврдила да су само двојица чланови. Један академик је потом повукао свој потпис.

Када је грудва покренула лавину, огласили су се и Српско лекарско друштво, професори Богословског факултета и бројни стручњаци и сви су чврстог става да теоријом еволуције треба да се бави струка, а не чаршија.

Једном је већ Дарвину претило да буде избрисан из ђачких уџбеника, после чега је и „пала“ једна министарка просвете. Овога пута Министарство просвете није заговарало протеривање лекције о еволуцији из уџбеника биологије, али се у почетку нећкало да ли да се изјасни, па их је на ту обавезу подсетио директор Центра за промоцију науке. Министар Шарчевић је на крају ипак ставио тачку на целу ујдурму обећањем да се Министарство просвете неће бавити петицијом, те да Дарвинова теорија остаје у уџбеницима.

Ипак, све док наркомане лечимо лопатом, а сале у којима прича лажни доктор који би нас све, због овог или оног, „под мач“, ни Дарвин није сигуран.

Још једном се показало да су за друштво, од оних који не знају ништа много, опаснији они други, који знају нешто, а мисле да знају све.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*