Иванић: Наставља се пракса негирања Републике Српске

0

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић оценио је нерихватљивим да програм прославе Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског пука (српска компонента) Оружаних снага БиХ буде предмет нове политичке кризе.

Младен Иванић је навео да је Председништво БиХ примило допис Министарства одбране БиХ у вези с прославом Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске, у којем се тражи став Председништва БиХ у вези с програмом прославе и обраћањем председника РС Милорада Додика на централној свечаности 12. маја у Бањалуци.

У писаној изјави Иванић наводи да Трећи пешадијски пук ОС БиХ по закону баштини традицију Војске РС и да, у складу с том баштином, подразумева и традиционално обраћање председника РС.

„Непримерено је да се институцији председника РС, који је био врховни командант Војске РС, покушава забранити обраћање на прослави Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који наставља да баштини традицију Војске РС“, рекао је Иванић.

Према његовим речима, тим дописом, којим се тражи изјашњење Председништва БиХ, наставља се пракса негирања постојања РС и њених институција.

Иванић је оценио да је та пракса почела оспоравањем обележавањем 9. јануара, Дана Републике.

„Оваквим приступом, непоштовањем РС и њених институција, те сталном производњом политичких криза, сваки дан је све мање БиХ. Очигледно је да у БиХ постоје политичке снаге којима те кризе требају, а те политичке снаге не долазе из РС“, као је председавајући Председништва БиХ.

Дан Војске РС и Трећег пешадијског (РС) пука обележава се 12. маја.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*