Иванић обишао српске цркве и манастире на КиМ

0

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, у наставку посете манастирима и црквама Српске православне цркве на Космету, посетио је Велику Хочу, манастир Зочиште, манастире у околини Призрена и Грачаницу.

Током тродневног обиласка српских манастира на Косову и Метохији, Младен Иванић је у Призрену посетио цркву Богородице Љевишке, Саборну цркву Светог Ђорђа, Манастир Светих архангела и Призренску богословију, где је разговарао са свештенством, наставницима и ученицима и српским народом који живи на Космету.

Како је саопштено из Иванићевог кабинета, он је том приликом рекао да је срећан што је поново на Косову и Метохији и што је имао прилику да борави у Пећкој патријаршији, али и у бројним српским манастирима и црквама.

„Обавеза свих нас који радимо јавне послове је да помогнемо и да будемо са нашим људима на Косову и Метохији, јер њима и наш боравак овде значи много. Косово и Метохија су значајни за српски народ, чему увек морамо да се враћамо и што увек морамо да третирамо као своје. Космет и његове светиње заслужују заједничку подршку“, рекао је Иванић.

У Великој Хочи, Иванић је разговарао са месним свештеником, црквеним одбором и становништвом.

„Срећан сам што сам имао прилику да посетим енклаву у којој живи око 700 Срба. Невероватан је осећај видети тај ентузијазам, вољу и снагу коју имају ти људи да остану. Српски народ овде заиста показује невиђену виталност. У скоро немогућим условима успева да опстане, функционише и живи“, нагласио је Иванић.

У манастиру Зочиште, у Епархији рашко-призренској, Иванића су, како се наводи, дочекали монаси, који су га упознали са животом и проблемима у овој епархији.

Манастир Зочиште уништен је 1999. године, а обновљен 2004. године.

Младен Иванић обишао Грачаницу

Младен Иванић обишао Грачаницу

У Манастиру Светих архангела у Призрену, који је такође споменик културе од изузетног значаја, Иванића је дочекао игуман Михајло.

Иванић је, такође, обишао и Призренску богословију, где је разговарао са наставницима и ученицима.

У Грачаници Иванић је разговарао са владиком рашко-призренским Теодосијем о положају Српске православне цркве, српским светињама и положају српског народа на Косову и Метохији.

Они су, како се наводи, заједнички констатовали да је обавеза и црквених, али и државних власти рад на очувању културно-историјског добра и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

И манастир Грачаница, као и остали манастири и цркве на Косову и Метохији, осим историјске вредности, представља споменик од изузетног значаја за српску културу.

Иванић је посету започео обиласком манастирског комплекса Пећке патријаршије, вековног седишта српских патријарха и архиепископа и разговором са мати Харитином, која врши дужност игуманије патријаршијског комплекса.

Иванић разговарао са мати Харитином

Иванић разговарао са мати Харитином

Током обиласка манастира Високи Дечани, игуман Сава Јањић захвалио је Иванићу на осети, људима у Републици Српској, Србима у Федерацији БиХ и свима који су Србима на КиМ помагали на разне начине.

„Много нам значи та веза. Сигуран сам да ће након посете члана Председништва БиХ из Републике Српске, која нас је јако обрадовала, уследити и нове и да ћемо овде дочекати много више наших људи из Републике Српске“, рекао је игуман Сава Јањић.

Посетом Грачаници члан Председништва БиХ из Републике Српске завршава посету Космету.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*