ИВАЊДАНСКИ САБОР У МАНАСТИРУ ПРОХОР ПЧИЊСКИ

0

Празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, 07. јула 2018. године, свечано је прослављен у свим храмовима Православне епархије врањске. Већ традиционално, на овај празник, највећи народни – Ивањдански сабор одржава се у манастиру Светог Прохора Пчињског.
Празнично бденије, уочи празника, служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије.На Литургији су појале монахиње из манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана, из Горњег Жапског.

Историја и локација манастира
Манастир Свети Прохор Пчињски се налази на шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње, у близини села Кленике, 30 km јужно од Врања.
Према предању, подигао га је у 11. веку византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском „Мироточивом“, који му је прорекао да ће постати цар. Манастир ради као културно-просветни центар овог краја и у њему ради богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица, а организовано се учи иконописачки занат.
У манастирском комплексу доминирају два конака, од којих „врањски конак“, монументалних размера, представља једну од најлепших грађевина овог типа у Србији.

У олтарском простору налази се гробница Светог Прохора Пчињског и монашка костурница.

 Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*