IVANJDANSKI SABOR U MANASTIRU PROHOR PČINJSKI

0

Praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, 07. jula 2018. godine, svečano je proslavljen u svim hramovima Pravoslavne eparhije vranjske. Već tradicionalno, na ovaj praznik, najveći narodni – Ivanjdanski sabor održava se u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.
Praznično bdenije, uoči praznika, služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski G. Pahomije.Na Liturgiji su pojale monahinje iz manastira Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, iz Gornjeg Žapskog.

Istorija i lokacija manastira
Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, 30 km južno od Vranja.
Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom „Mirotočivom“, koji mu je prorekao da će postati car. Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.
U manastirskom kompleksu dominiraju dva konaka, od kojih „vranjski konak“, monumentalnih razmera, predstavlja jednu od najlepših građevina ovog tipa u Srbiji.

U oltarskom prostoru nalazi se grobnica Svetog Prohora Pčinjskog i monaška kosturnica.

 Srpska istorija

POSTAVI ODGOVOR

*