Иванов добио нови ултиматум!

0

Талат Џафери, представник албанске партије ДУИ, изјавио је за Хрватску радиотелевизију да македонски председник Ђорђе Иванов парламентарној већини мора поверити мандат за састављање владе, а да ће, ако то не буде учинио за 10 дана – починити кривично дело.
„Ако председник Иванов у року од 10 дана не да мандат за састављање владе већини у парламенту – радиће се о кривичном делу. Он то мора учинити, јер устав и закони такво нечињење не познају“, рекао је Џафери, који је 27. априла на спорном гласању изабран за председника македонског парламента.

Уколико Иванов то не уради, парламент може покренути поступак његовог опозива, истакао је Џафери, али је признао да је за то потребна двотрећинска већина у парламенту, које тренутна нема.

Џафери у истом интервјуу за себе каже да је „легални и легитимни“ председник македонског парламента.

Он сматра да се ситуација у Македонији не би смела приказивати као „ванредна“, иако је у политичком смислу сложена и требала би се решити политичким средствима.

„Хаос у Македонији је политички мотивисан, у смислу неспремности на преношење власти. За то је најодговорнији директно (лидер ВМРО-ДОМНЕ Никола) Груевски, а индиректно Иванов“, рекао је Џафери за хрватску државну телевизију.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*