Иванов одбио позив Могеринијеве да мандат повери Заеву

Из кабинета македонског председника Ђорђа Иванова саопштено је, након његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

0

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да прихвати њен позив, наводећи као разлог прихватање заједничке платформе албанских политичких странака од стране Заева.

„Председник Иванов је рекао да, у складу са Уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера“, наводи се у саопштењу.

Наглашава се да „та платформа представља постизборно кршење Устава и оквирних споразума из Охрида и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље“.

„Грађани су гласали за европске реформе, а не за страну платформу“, додаје се у саопштењу из кабинета Иванова, пренела је МИА.

Указано је и на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*