Ivanov odbio poziv Mogerinijeve da mandat poveri Zaevu

Iz kabineta makedonskog predsednika Đorđa Ivanova saopšteno je, nakon njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

0

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da prihvati njen poziv, navodeći kao razlog prihvatanje zajedničke platforme albanskih političkih stranaka od strane Zaeva.

„Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa Ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da „ta platforma predstavlja postizborno kršenje Ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje“.

„Građani su glasali za evropske reforme, a ne za stranu platformu“, dodaje se u saopštenju iz kabineta Ivanova, prenela je MIA.

Ukazano je i na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*