Иванов тражи објављивање Споразума са Бугарском

0

Председник Македоније Ðорђе Иванов затражио је од владе и премијера Зорана Заева да објави текст споразума о добросуседским односима са Бугарском пре његовог потписивања, које је најављено за 2. август у Скопљу, када се у македонску престоницу очекује долазак бугарског премијера Бојка Борисова.

Он се на тај начин придружио захтевима најутицајније странке у Македонији ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевког, која је у опозицији, истакавши да све у вези са тим споразумом мора бити транспарентно како се не би посумњало у исправног тог документа.

Према његовим речима, недостатак транспарентности изазива негативне коментаре и забринутости у друштву које треба превазићи објављивањем документа.

„Председник Иванов је рекао да увек треба имати у виду националне интересе Македоније и да ниједан међународни споразум не би требало да буде на штету наших националних интереса“, стоји у званичном захтеву Председништва Македоније достављеном влади.

Детаље споразума о добросуседским односима усагласио је премијер Заев током недавног боравка у Софији, првој од када је преузео ту функцију, када се састао са Борисовим.

Споразум би, сматра Иванов, требало да садржи одредбе које се односе на процес помирења и решавање спорних питања две земље мирним путем и кроз политички дијалог, у складу са међународним правом, у духу добросуседских односа како би се дошло до фер односа заснованих на принципима узајамног поштовања и уздржавања од мешања у унутрашње ствари земаља.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*