Ivanov traži objavljivanje Sporazuma sa Bugarskom

0

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov zatražio je od vlade i premijera Zorana Zaeva da objavi tekst sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom pre njegovog potpisivanja, koje je najavljeno za 2. avgust u Skoplju, kada se u makedonsku prestonicu očekuje dolazak bugarskog premijera Bojka Borisova.

On se na taj način pridružio zahtevima najuticajnije stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE Nikole Gruevkog, koja je u opoziciji, istakavši da sve u vezi sa tim sporazumom mora biti transparentno kako se ne bi posumnjalo u ispravnog tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, nedostatak transparentnosti izaziva negativne komentare i zabrinutosti u društvu koje treba prevazići objavljivanjem dokumenta.

„Predsednik Ivanov je rekao da uvek treba imati u vidu nacionalne interese Makedonije i da nijedan međunarodni sporazum ne bi trebalo da bude na štetu naših nacionalnih interesa“, stoji u zvaničnom zahtevu Predsedništva Makedonije dostavljenom vladi.

Detalje sporazuma o dobrosusedskim odnosima usaglasio je premijer Zaev tokom nedavnog boravka u Sofiji, prvoj od kada je preuzeo tu funkciju, kada se sastao sa Borisovim.

Sporazum bi, smatra Ivanov, trebalo da sadrži odredbe koje se odnose na proces pomirenja i rešavanje spornih pitanja dve zemlje mirnim putem i kroz politički dijalog, u skladu sa međunarodnim pravom, u duhu dobrosusedskih odnosa kako bi se došlo do fer odnosa zasnovanih na principima uzajamnog poštovanja i uzdržavanja od mešanja u unutrašnje stvari zemalja.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*