ИВАНОВИЋ: Кипарски модел – најбоље рјешење за Космет

0

Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић оцијенио је да је „кипарски модел“ најбоље рјешење за Косово и Метохију, јер је ситуација веома слична.

„Постојеће стање није коначно и такво неће бити док га Србија не прихвати. Можемо да преговарамо у Бриселу још 15 или 20 година, али се ништа неће решити јер нико неће битно одступити од својих основних позиција“, рекао је Ивановић за Радио „Дојче веле“.

Он је нагласио да је очито да неки представници ЕУ желе питање Космета да заврше „некаквим признањем“ и то „скину са дневног реда“, док Срби са Космета и Србија желе да то питање буде квалитетно ријешено, да не остављају генерацијама иза себе да се тим питањем поново баве или да буде нуклеус неког новог сукоба.

Коментаришући приједлог о разграничењу Косова и Метохије који је изнио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, Ивановић је рекао да цијени Дачића, али да министар спољних послова Србије сада иде ка рјешењу „које би само на мапи изгледало добро“.

Када је ријеч о најави унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, Ивановић је оцијенио да је бављење тим питањем вјероватно добронамјерно, али неће дати никакав резултат.

„У реду је бавити се Косметом, али требало би створити платформу на дуже стазе. Не сме платформа да траје колико траје изборни циклус или мандат, четири године. Та платформа мора да преживи најмање два или три изборна циклуса. Такву платформу правимо за 16 или 20 година унапред и добро је да се у то укључе сви важни елементи друштва“, закључио је Ивановић.

РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*