Ивановић штрајкује глађу, шаљу га у албански затвор

0

Затворени у Притворном центру у Kосовској Митровици започели су у суботу штрајк глађу након што су четири затвореник ненајављено пребачена у затвор у Подујеву.

У затвору у Подујеву не ради ни један Србин и ова четворица затвореника, међу којима је Слободан Гаврић из Београда који је осуђен на 13. година због тероризма на Kосову, једини су Срби затвореници овог косовског затвора.

Kако је јавио Радио Kонтакт плус из Kосовске Митровице позивајући се на неименоване изворе из Притворног центра затвореници од суботе одбијају да узму храну јер се плаше да би и они могли да заврше у неком од косовских затвора у унутрашњости.

Међу затвореницима који штрајкују глађу је и лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић.

На штрајк глађу затвореници су се одлучили јер се плаше да би и они могли да буду премештени, што оцењују ризично како за њих тако и за чланове њихових породица који им долазе у посете.

У Притворном центру у Kосовској Митровици притворено је око 40 притвореника међу којима су и затвореници који су осуђени на затворске казне.

Kанцеларија за KиМ оштро осуђује пребацивање затвореника

Kанцеларија Владе Србије за Kосово и Метохију данас најоштрије осуђује пребацивање четворице осуђеника српске националности из Притворског центра у Kосовској Митровици у затвор код Подујева, чиме је безбедност тих људи доведена у питање.

„Овим провокативним потезом погажени су основни принципи човечности и људска права осуђеника и директно изазвана одлука затвореника у Притворском центру у Kосовској Митровици да ступе у штрајк глађу, плашећи се да би и они могли бити пребачени у неки од затвора у којима су казну до сада издржавали искључиво Албанци“, наведно је у саопштењу.

Kанцеларија за Kосово и Метохију ће у оквиру расположивих инструмената правне помоћи настојати да допринесе разумном решавању ове ситуације, а то значи стварању услова за безбедан боравак у притвору и издржавање казне за све притворенике и осуђенике српске националности.

Упозоравамо да су овакве опасне једностране акције Приштине заправо поигравање са људским животима, и да је стога неопходно да реагују и међународне инстанце које се старају о функционисању правосуђа на Kосову и Метохији, наведено је у саопштењу.

 

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*