Ивица Дачић „призива“ гашење српско-руског хуманитарног центра у Нишу?

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће наредне недеље покренути иницијативу код премијера Србије Александра Вучића за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

0
Дачић је за издање Политике од петка казао да је Споразум о условима боравка, привилегијама и имунитетима Српско-руског центра у Нишу „на чекању“ од августа 2014. године.

„Већ трећу годину ово изазива метње у функционисању центра у Нишу, Русија не издваја средства која је наменила, јер није решен статус. Ово питање се мора решити или центар угасити“, рекао је Дачић.

Он је рекао да сличне формулације постоје и у споразуму чланица НАТО и осталих држава чланица програма Партнерство за мир, који је потврђен у Скупштини Србије 2015. године.

„Западне земље имају примедбе, иако су они то исто, а и више од тога, добили споразумима са Србијом. У предлогу споразума стоји да чланови сталног руског особља центра уживају привилегије и имунитете који се у Србији додељују административно-техничком особљу амбасаде Русије у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима“, казао је Дачић.

Он је рекао да „сви добро знају“ да центар у Нишу није војна ни шпијунска база, нити је глобални механизам цивлне заштите више земаља који би сметао систему ЕУ.

„Србија мора да гледа свој интерес, ако већ има билатералне споразуме са другим земљама, онда треба да има и са Русијом јер како неко може оправдати да руски спасилац из центра у Нишу не може да добије статус возача у некој западној амбасади“, додао је Дачић.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*