Ивица: Китаровићева опет грубо напала Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић још једном грубо напала Србију и да је, тврдећи да у Хрватској нема усташтва и фашизма, изрекла очигледну лаж.

0

„Шта је него усташтво и фашизам када се у највећем стратишту Срба, Јевреја и Рома – Јасеновцу, подиже табла са усташким поздравом ‘За дом спремни’? Шта је него усташтво и фашизам када се у многим градовима Хрватске дају улице Милету Будаку, Павелићевом министру, познатом по доктрини да српско питање треба решити тако да трећину побију, трећину покатоличе и трећину протерају?“, упитао је Дачић у саопштењу прослеђеном медијима.

Скренуо је пажњу и на рехабилитацију Алојзија Степинца, који је био на челу комисије за покатоличење Срба и споменик „усташком терористи“ Миру Барешићу, који је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића.

„Хрватска председница говори о (Војиславу) Шешељу, а у свему овоме директно учествује власт у Хрватској“, рекао је Дачић.

Додао је да тога нема ни у једној земљи Европске уније и да се не може десити да се у Немачкој или Аустрији негде чује или види нацистички поздрав, или да неко у Немачкој назове улицу по Херману Герингу или Хајнриху Химлеру.

„И како онда у Хрватској нема усташтва и фашизма?“, упитао је шеф српске дипломатије.

Хрватска председница, додао је Дачић, пита се од кога се Србија брани па набавља авионе, али се не пита кога то Хрватска хоће да нападне па набавља лансирне рампе.

„Подсетићу да је Независна држава Хрватска, нацистичка усташка творевина, окупирала део Србије до Земуна, Шапца и Новог Сада, као и целу Босну и Херцеговину“, казао је министар.

Дачић је истакао да се у једном слаже са председницом Хрватске – да се треба окренути будућности и дијалогом и „хладном главом“ решавати питања из прошлости и тражити заједничке интересе, наводи се у саопштењу.

„Србија је на то спремна, али није спремна да трпи увреде и понижења“, рекао је Дачић.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*