Иво Јосиповић: Србија не може у ЕУ ако не ПРИЗНА KОСОВО

0

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су односи Србије и Хрватске знатно лошији него пре неколико година и поручио да је Трибунал у Хагу бар за део злочина донео правду. Навео је да Србија не може у ЕУ без признања Kосова.

Јосиповић је за лист „Данас“ рекао да су у време његовог и мандата бившег председника Србије Бориса Тадића учињени значајни помаци у побољшању односа две земље, али да смо тренутно сведоци како председници обе државе користе сваку прилику за „подбадање и подизање тензија“.

– У обе земље имамо ретропроцес рехабилитације и слављења поражених пронацистичких снага, усташа и четника. Медији, навијачи, коментатори разних врста, сви секундирају хушкашким политикамаЈедном речју, показало се да неки досегнут бољи ниво односа није заувек и да зависи од тренутних политика које прекогранична препуцавања и распиривање ниских страсти популистички користе за унутрашњу политику – рекао је Јосиповић за „Данас“.

Упитан да ли ће Хрватска кочити улазак Србије у Европску унију, он је одговорио да то не би требало да се догоди и да верује да ће „превладати здрав разум“, јер би чланство Србије подигло сигурност региона и ојачало економије две земље.

Јосиповић је оценио и да Србија не може да постане чланица ЕУ, уколико не призна Kосово.

– Улазак Србије без да призна Kосово, значило би да Kосово никада неће бити чланица ЕУ. Таква редукција пројекта уједињене Европе највећем броју садашњих чланица ЕУ није прихватљива – казао је он и додао да се нада да ће обе државе што пре ући у ЕУ.

Говорећи о раду Хашког трибунала, Јосиповић је казао да су његова очекивања била већа од остварених резултата, али да тај суд можда није могао боље да ради уз опструкцију која се дешавала.

– Неки су непотребно оптужени и касније пуштени, други, иако заслужују међународну осуду, измакли су правди. С друге стране, Хаг је барем за део злочина донео правду – рекао је Јосиповић и додао да је за њега пресуда генералу Ратку Младићу којом је осуђен на доживотни затвор за злочине у БиХ била очекивана.

– Пресуда је потпуно очекивана и реално одсликава Младићеву улогу у рату у БиХ. Нажалост, злочини које је починио у Хрватској нису обухваћени пресудом – рекао је бивши хрватски председник.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*