Из Немачке у Србију „добровољно“ хиљаде миграната

0

Немачка је 2015. године отворила врата свим избеглицама, да би 2016. годину потрошила на смишљање начина како да та врата затвори, пише „Вашингтон пост“.

Kако се наводи, после напада у Берлину су се појачали позиви властима да се онемогући улазак људима без путних исправа, као и да се убрза депортација криминалаца и људи осумњичених за тероризам. Ипак, власти се надају да ће им наруку ићи други тренд – а то је број људи који добровољно одлазе у друге земље.

У питању су мигранти којма је „доста и Немачке и страха од могуће депортације“. Међутим, испоставља се да улогу у њиховој одлуци има и новац.

„Двоструко више људи је добровољно напустило Немачку ове године, него што их је депортовано“, наводи се у тексту америчког листа.

Према подацима које је први објавио „Зидојче цајтунг“, а касније су их потврдили званичници, 55.000 миграната је напустило Немачку 2016. године.

„Од тога је чак 15.000 људи из Албаније, а по око 5.000 се вратило у Србију, Ирак и Kосово“, навео је немачки лист.

Немачке власти према тим људима имају посебан приступ – спремили су за њих финансијску помоћ која износи и до неколико хиљада евра, плаћени су путни трошкови, а постоје и такозвани „стартап грантови“.

Немци такве методе називају „алтернативом конвенционалној развојној помоћи“ и имају циљ да спрече људе да поново покушају бег у Европу.

Kако се наводи, Немачка је припремила више од 155 милиона долара за овакве пројекте у наредне три године, а земље које су виђене као „безбедне“ за повратнике јесу Мароко, Тунис, Kосово, Србија и Албанија.

„Ипак, ово неће решити све проблеме које Немачка има. Од 900.000 људи који су током прошле године ушли у земљу, већина их тамо остаје иако им је одбијен захтев за азил“, наводи амерички лист.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*