Изашли први резултати, Путин убедљив – 71,97% гласова

0

Према првим прелиминарним резултатима председничких избора у Русији, Владимир Путин освојио је 71,97% гласова, саопштила је руска Централна изборна комисија.

Реч је о резултатима на основу нешто више од 20% пребројаних гласова, али је и поред тога извесно да ће Владимир Путин бити руски председник по четврти пут.

Kандидат Kомунистичке партије Павел Грудињин је други са 15,90%, трећи је лидер Либерално-демократјие партије Русије Владимир Жириновски са 6,96%, док се на четвртом месту налази телевизијска водитељка и политичка активисткиња Kсенија Собчак коју је номиновала Грађана иницијатива са 1,39%.

Ови резултати нису изненађење, очекивала се Путинова убедљива победа, док је главно главно питање избора била колико ће грађана Русије изаћи на гласање. Иначе, до 19 часова излазност је износила 59,5%.

“Висока излазност и висока подршка је симбол легитимности – ‘народ нас подржава’. Али је важније што је она сигнал елитама у којој мери Kремљ контролише ситуацију. Ако излазност не буде велика, то значи да елите нису испуниле задатак и повод да млади и амбициозни политичари прошапућу ‘а Путин је изгледа остарео’. Зато је потребно Путину да покаже ко је главни”, рекао је пре неколико дана руски политички аналитичар Дмитриј Орешкин.

Имајући то у виду, руски опозициони лидер Алексеј Наваљни данас је позивао Русе да бојкотују председничке изборе путем Јутјуба, док је његов помоћник Иван Жганов навео да су аутобуси довозили гласаче на бирачка места „како Путинова очекивана победа не би била укаљана малом излазношћу“.

„Ово бисмо назвали ‘аутобуским изборима“’, рекао је Жганов.

Наваљни је путем „Јутјуба“ рекао да неће гласати, критиковао је остале кандидате зато што нису критиковали Путина због навода о „пуњењу“ гласачких кутија лажним листићима и других нерегуларности, а током дана је објављивао снимке и фотографије наводних нерегуларности на Твитеру.

Руски званичници који прате изборе и Централна изборна комисија негирали су све оптужбе и навели да је било неколико мањих нерегуларности.

Иначе, Наваљни није могао да се кандидује на изборима због кривичне пресуде, за коју многи кажу да је политички мотивисана, наводи АП.

Из Министарства унутрашњих послова саопштили су нешто раније да је државни аутоматизовани изборни систем током гласња био мета хакера, док су медији писали и о једно случају просидбе на бирачком месту.

Руски држављани у Србији гласали су у Београду, Нишу и Новом Саду. а према подацима руске амбасаде изашло преко од 50% гласача, што је нешто више од 1.100 људи.

Kако је изгледало гласање Руса у Нишу можете погледати – ОВДЕ.

Осим тога, изборе је обележило и то што Украјина није дозволила руским држављанима да гласају у дипломатским представништвима Русије – украјински министар унутрашњих послова Арсен Авакумов изјавио је да ће руски држављани на дан избора бити спречени да уђу у руске дипломатске мисије у Kијеву, Харкову, Одеси и Лавову – док је Француска саопштила да неће признати гласање на Kриму.

Право гласа на председничким изборима у Русији имало је нешто више од 111 милиона људи.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*