ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Завршено врбовање, сада следи гласање

0

У Француској окончана председничка кампања, избори у недељу. Макрон фаворит, већ се нагађа ко ће бити премијер
ОД синоћ у Француској влада предизборна тишина пред други, одлучујући круг председничких избора који ће бити одржан у недељу. Кандидати Емануел Макрон и Марин ле Пен искористили су јуче прилику за завршне посете и поруке, надајући се да ће тако освојити бар још који глас више.
Марин ле Пен је отишла у изненадну и ненајављену, веома симболичну посету чувеној катедрали у Ремсу, јер је Јованка Орлеанка, којој је посвећена та црква, страначка хероина. Дочекале су је њене присталице, али су прилику искористили и противници да јој упуте звиждуке.

– Победа је надохват руке. Медији се праве да не чују социјални гнев који постоји у нашој земљи и који ће се испољити у недељу у гласачким кутијама – поручила је Ле Пенова том приликом.

Макрон је, с друге стране, поручио да земља мора да пронађе „заједничку судбину“ и превазиђе бес који прети да је подели. Он је кампању завршио у Тулузу. Иако је слао поруке да је све још неизвесно, приметно је било да се полако припрема за улогу председника. Већ се увелико нагађа и ко би могао да му буде премијер, а он, засада, ћути. Каже, избор је свео на једног мушкарца и једну жену. Коначна одлука пашће после избора. Наравно, уколико победи. Сондаже му тренутно дају предност од 62 према 38 одсто.

У кампању су се мешали многи, и споља, и изнутра, углавном лобирајући за Макрона. Тако су јуче рано ујутро спектакл приредили припадници организације „Гринпис“ који су, протестујући против политике Марин ле Пен, на Ајфеловој кули истакли транспарент, 30 са 10 метара, са француском девизом „Слобода, једнакост, братство“.

Крајње необично, чак су и директори неких универзитета послали поруке својим студентима да спрече Ле Пенову да победи.

СРЕДЊОШКОЛЦИ

МНОГИ ђаци и будући академски грађани Француске не желе ни Макрона, ни Ле Пенову. Уз слоган: „Ни фашизам, ни либерализам“, десетак средњих школа у Паризу, али и више њих широм земље, тим поводом јуче су биле блокиране.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*