Изетбеговић: Мало је, Србија је требала снажнији притисак на РС!

0

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да изостанак притиска Србије на ентитетске власти да одустану од референдума није неочекиван потез, иако Србија, каже, има обавезу да се супротстави антидејтонским активностима.

Бакир Изетбеговић је рекао да је уверен да очување поретка успостављеног Дејтонским мировним споразумом представља заједнички интерес БиХ и Србије, односно реалан основ за очување регионалне стабилности и мира, који је свима неопходан оквир за напредак.

Упитан да прокоментарише чињеницу да Србија ипак није ни зауставила Милорада Додика у намери да одржи референдум, Изетбеговић је рекао да Србија има обавезу да одржи имплементацију Дејтонског мировног споразума.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Садик Ахметовић данашњи став званичног Београда схватио је као поруку Милораду Додику да одустане од референдума о Дану Републике, заказаног за 25. септембар.

Иако став Србије није исказан на потпуно експлицитан начин, Ахметовић је сигуран да је Србија проценила да је одустајање од референдума у овом тренутку од интереса за Србију, „а Милорад Додик никако да схвати да је то од интереса и за Босну и Херцеговину и цели регион“, пренела је Фена.

Сви медији у БиХ на ударним местима пренели су вест да Србија није подржала референдум у РС, али не спомињу део из заједничке изјаве председника и премијера, Томислава Николића и Александра Вучића, да исто тако Србија неће ни на који начин утицати на легитимне политичке представнике Срба да промене свој став.

Из Изетбеговићеве Странке демократске акције свеједно поручују да је Србија начинила добар потез, али не и довољан.

Потребно је, сматрају, да Србија од РС јасно затражи неодржавање референдума, који је у РС заказан за 25. септембар.

„Нужно је да власти Србије јасно кажу да су против референдума и да затраже његово неодржавање“, истичу из СДА, пенео је портал Кликс.

Према извештају специјалног извештача сарајевског Дневног аваза, председник РС Милорад Додик изјавио је након састанка са српским државним врхом да се Србија неће мешати, нити оспоравати најављени референдум.

„На нама је да оценимо све опасности и проблеме које могу да изазову одлуке које доносимо ми у Републици Српској“, рекао је Додик новинарима и додао:

„На нама је одговорност, наравно, у вези са свим одлукама у Републици Српској. Република Српска сматра да све што чини, чини у складу са законима и да постоји одређена спекулација везана за права и оно што остаје Дан Републике Српске“.

Медији у БиХ преносе и изјаву српског члана Председништва БиХ Младена Иванића, који је рекао да је 9. јануар био и остаће један од кључних датума за српски народ у БиХ.

Босански медији истичу Иванићеву изјаву да он није надлежан за одлуку о одржавању референдума, већ да је то у надлежности институција РС.

Медији у БиХ преносе и да је опозициони лидер Младен Босић забринут могућим „заоштравањем стања, које би измакло контроли и које би нас, практично, вратило двадесет година уназад“.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*