Izetbegović: Malo je, Srbija je trebala snažniji pritisak na RS!

0

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da izostanak pritiska Srbije na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez, iako Srbija, kaže, ima obavezu da se suprotstavi antidejtonskim aktivnostima.

Bakir Izetbegović je rekao da je uveren da očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Srbija ipak nije ni zaustavila Milorada Dodika u nameri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obavezu da održi implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović današnji stav zvaničnog Beograda shvatio je kao poruku Miloradu Dodiku da odustane od referenduma o Danu Republike, zakazanog za 25. septembar.

Iako stav Srbije nije iskazan na potpuno eksplicitan način, Ahmetović je siguran da je Srbija procenila da je odustajanje od referenduma u ovom trenutku od interesa za Srbiju, „a Milorad Dodik nikako da shvati da je to od interesa i za Bosnu i Hercegovinu i celi region“, prenela je Fena.

Svi mediji u BiH na udarnim mestima preneli su vest da Srbija nije podržala referendum u RS, ali ne spominju deo iz zajedničke izjave predsednika i premijera, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, da isto tako Srbija neće ni na koji način uticati na legitimne političke predstavnike Srba da promene svoj stav.

Iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije svejedno poručuju da je Srbija načinila dobar potez, ali ne i dovoljan.

Potrebno je, smatraju, da Srbija od RS jasno zatraži neodržavanje referenduma, koji je u RS zakazan za 25. septembar.

„Nužno je da vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje“, ističu iz SDA, peneo je portal Kliks.

Prema izveštaju specijalnog izveštača sarajevskog Dnevnog avaza, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom da se Srbija neće mešati, niti osporavati najavljeni referendum.

„Na nama je da ocenimo sve opasnosti i probleme koje mogu da izazovu odluke koje donosimo mi u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik novinarima i dodao:

„Na nama je odgovornost, naravno, u vezi sa svim odlukama u Republici Srpskoj. Republika Srpska smatra da sve što čini, čini u skladu sa zakonima i da postoji određena spekulacija vezana za prava i ono što ostaje Dan Republike Srpske“.

Mediji u BiH prenose i izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji je rekao da je 9. januar bio i ostaće jedan od ključnih datuma za srpski narod u BiH.

Bosanski mediji ističu Ivanićevu izjavu da on nije nadležan za odluku o održavanju referenduma, već da je to u nadležnosti institucija RS.

Mediji u BiH prenose i da je opozicioni lider Mladen Bosić zabrinut mogućim „zaoštravanjem stanja, koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas, praktično, vratilo dvadeset godina unazad“.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*