Изетбеговић предложио отварање исламског центра у Европи

0

Астана – Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, који учествује на Првом самиту Организације исламске сарадње (ОИЦ) о науци и технлогији у Астани, Казахстан, предложио је државама учесницама отварање међународних центра за образовање, истраживање, иновације и развој у земаља чланица ОИЦ, од којих би, како је рекао, један од тих центар засигурно требало да буде у Европи.

„Један од тих центара засигурно треба бити у Европи, где растуће муслиманско становништво настоји да очува своју веру и идентитет, истовремено трагајући за функционалном формулом интеграције и синтезе исламских и европских вредности”, рекао је Изетбееговић.

У опширном излагању, Изетбеговић је, између осталог, рекао да муслимани морају примењивати науку и технологију да би зауставили, како је рекао, себично и похлепно исцрпљивање Планете и њених ресурса и да би се супротставили негативним глобалним трендовима који подривају материјалну и духовну супстанцу људског постојања.


„Кур’ан Часни заповеда муслиманима обавезу да се супротстављају злу, односно да се супротстављају свакој врсти насиља над оним што је Бог створио и уредио”, рекао је Изетбеговић, који је и лидер СДА БиХ.

Он је прецизирао да је мисија тих центара требало да буде врхунска научна и технолошка образовања, истраживања и иновације, нарочито путем међународне сарадње и размене идеја, како би се искористиле компаративне предности и ресурси свих држава чланица ОИЦ-а и интелектуални капитал научника и истраживача из целог исламског света.

Ово је први пут да ОИЦ организује самит посвећен развоју науке и технологије у исламском свету. ОИЦ окупља 57 држава чланица, што је након Уједињених нација чини другом најбројнијом међународном организацијом на свету. Босна и Херцеговина у ОИЦ-у има статус државе посматрача. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*