Изетбеговић: Референдум пробни балон за отцепљење РС

0

Председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић је у име страначког Колегијума позвао међународне факторе, Канцеларију високог представника у БиХ и Веће за имплементацију мира да реагују поводом референдума најављеног у Републици Српској за 25. септембар и заштите Дејтонски мировни споразум.

Колегијум СДА оценио је да је одлука Скупштине РС о заказивању референдума за 25. септембар досадашње најфлагрантније кршење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума од његовог потписивања.

„Ово је први антидејтонски референдум: председник РС Милорад Додик је изјавио да ће ‘пре или касније’ бити организован референдум о ‘самоопредељењу РС'“, рекао је Изетбеговић.

Колегијум СДА сматра да је референдум заказан за 25. септембар пробни балон за референдум о отцепљењу РС од БиХ.

„Почетак рушења мировног споразума прихваћеног у Дејтону пре 20 година је почетак рушења мира у БиХ, то се планира учинити 25. септембра ове године“, наводи се у закључку седнице Колегијума СДА, преноси Фена.

„Рушење мировног споразума ће неумитно водити рушењу мира у БиХ и вероватно у овом делу Европе, то се планира учинити 2018. године“, рекао је Изетбеговић преносећи на прес-конференцији закључке са седнице Колегијума СДА.

Закључено је да политичке снаге у РС предвођене Додиком, „рушећи владавину закона, рушећи Устав и државне институције ове земље, рушећи Дејтонски мировни споразум, воде у безакоње, хаос и несигурност; они то већ годинама врше веома агресивно и активно вређајући и провоцирајући представнике домаћих институција, ОХР и амбасадоре земаља чланица Већа за имплементацију мира“.

Изетбеговић каже и да домаће и стране институције задужене да штите Устав БиХ, територијални интегритет земље, владавину закона и суверенитет држžавних институција, изостанком институционалног одговора, пасивношћу и нечињењем оног што су дужни да учине и предузму, охрабрују снаге деструкције.

„У БиХ не може доћи до мирног разлаза, не може доћи ни до каквог разлаза. Сребреница, Томашица, Кератерм, Мањача, сва места патње невиних људи, као нити један педаљ БиХ, никада неће бити издвојен из територије БиХ. Силе сепаратизма које воде у конфликте с несагледивим последицама треба храбро зауставити док нису добиле замах“, рекао је Изетбеговић.

СДА је данашњим закључцима позвала Уставни суд БиХ да реагује уводећи потребне привремене мере и да поништи одлуку Народне скупштине РС која је, како наводи, противуставна и у супротности с одлуком Уставног суда БиХ.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*